Generalul legendar care a devenit coșmarul Romei, dar a pierdut războiul. A dat naștere unei expresii celebre

Ultima actualizare:

Pirus a fost un rege al moloşilor (o populaţie tracică din regiunea Epirului) şi al Macedoniei, reputat pentru faptele de arme şi pentru vitejie. Generalul s-a făcut remarcat prin luptele pe care le-a dus în sudul Italiei de astăzi, împotriva romanilor. Prețul victoriei era, însă întotdeauna imens, scrie adevărul.ro.

chess g8fdc050a6 1280 jpg

Ce înseamnă expresia "à la Pirus"

În istorie, vorbim de o victorie "à la Pirus" atunci când o bătălie (sau chiar un război) este câștigată, dar cu un cost foarte mare pentru învingător, cost mai mare chiar decât beneficiile victoriei. Expresia provine de la o bătălie purtată de regele Pirus al Epirului împotriva romanilor în anul 279 î.Hr., bătălie pe care a câștigat-o, dar cu pierderi foarte mari. Potrivit lui Plutarh, când Pirus a fost felicitat pentru victoria obținută, ar fi exclamat: „Încă o victorie ca asta și suntem terminați”.

Cine a fost Pirus

Pirus, regele Epirului Foto: Wikipedia
Pirus, regele Epirului Foto: Wikipedia

Pirus a fost un rege al moloșilor, populație tracică din regiunea Epir. S-a remarcat ca un mare general, cunoscute fiind mai ales luptele sale din sudul Italiei împotriva statului roman. Chemat de orașul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor, el a obținut două victorii în luptele cu aceștia, la Heracleia și Ausculum.

După noi lupte, care îl poartă și prin Sicilea, regele epirot este înfrânt de romanii conduși de Manius Curius Dentatus în lupta de la Beneventum din 275 î.Hr. și se retrage în patrie. Moare în anul 272 î. Hr. în luptele de stradă din orașul Argos, în timp ce ducea un război împotriva Spartei și Messenei, aliatele rivalului său la tronul Macedoniei, Antigonus al II-lea Gonatas.

Cum a ajuns Pirus la tron

Pyrrhus a fost fiul lui Aeacides din Epir și a Phthiei, verișoară a lui Alexandru cel Mare. Când tatăl său a fost detronat, familia sa a fost nevoită să se refugieze la curtea unui rege. În 306, sprijinit de Glaukias, recuperează tronul tatălui său, ocupându-l pentru patru ani când va fi detronat de inamicul său Cassandru.

Astfel, se implică în războiul dintre diahoni de partea cumnatului său Demetrius I al Macedoniei. În 298 este trimis ostatic la Alexandria, unde se căsătorește cu fiica vitregă a lui Ptolomeu.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net