Gestul secret pe care nimeni nu l-a văzut la încoronarea Regelui Charles. Va rămâne mereu în istorie
Gestul secret pe care nimeni nu l-a văzut la încoronarea Regelui Charles al III-lea! Este momentul cel mai important din cadrul ceremoniei care va rămâne în istorie!
Gestul sacru de la încoronarea Regelui Charles
Momente de o importanță fantastică au avut loc astăzi în cadrul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea, prima încoronare istorică din ultimii 70 de ani. Cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey a promis că va fi o „binecuvântare” pentru oamenii „de orice credință și convingere” și că va servi milioanele de supuși din Marea Britanie și de pe tot globul.
Totuși, în tot acest proces a existat un moment pe care oamenii nu l-au văzut, considerat sacru. Vorbim astfel, de momentul în care regele a fost uns pe mâini, piept și frunte cu ulei sfințit de către arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane. Tot acest moment special a fost protejat de un paravan superb cu broderii inspirat de o fereastră cu vitralii de la Capela Regală a Palatului Saint James.
Nick Gutfreund, lider de proiect Worshipful Company of Carpenters: „Și această fereastră a fost creată special pentru a marca Jubileul de Aur din 2002 (al Reginei Elisabeta a II-a). Copacul simbolizează colaborarea tuturor țărilor Commonwealth-ului și le aduce alături cu însemnele regale reprezentate la rădăcina arborelui”.
Piatra Destinului, obiectul sacru de la încoronarea Regelui Charles al III-lea
În ceremonia de încoronare a fost folosită și Piatra Destinului, un alt obiect sacru care a fost prezent de-a lungul a multor încoronări regale.
Cunoscută drept și Piatra din Scone, așa cum mai este cunoscută a fost folosită inițial la încoronările regilor scoțieni, fiind mutată la Scone în jurul anului 840 de către Kenneth I al Scoției. Piatra a fost furată, apoi de Eduard I al Angliei (1272-1307) la sfârșitul secolului al XIII-lea, fiind dusă la Westminster Abbey la Londra. Aceasta a rămas în capitala Marei Britanii timp de 700 de ani, devenind o parte importantă a ceremoniilor de încoronare.
Aceasta a fost folositî în timpul ceremoniei de încoronare a 26 de regi și regine engleze, mai apoi britanice. Aceasta a fost redată Scoției abia în anul 1996, cu acordul conform căruiă piatra să fie adusă la Westminster Abbey pentru încoronările ce ar urma.
Pentru a desluși misterele din spatele pietrei cei de la Historic Environment Scotland (HES) au decis să își reia cercetările asupra pietrei înainte de marele eveniment al încoronării Regelui Charles al III-lea.