Hedy Lamarr, celebra actriță de la Hollywood care a ajutat la inventarea unei tehnologii ce a dus la dezvoltarea WiFi-ului

A fost una dintre cele mai populare actrițe de la Hollywood, considerată, la un moment dat, „cea mai frumoasă femeie din lume”, însă, ce nu mulți nu știu este faptul că ea a ajutat la inventarea unei tehnologii care a dus la dezvoltarea WiFi-ului de astăzi. Cine a fost Hedy Lamarr?

Hedy Lamarr, actrița genială de la Hollywood / foto: arhiva Click!
Hedy Lamarr, actrița genială de la Hollywood / foto: arhiva Click!

Șarmul ei și jocul actoricesc au făcut-o pe Hedy Lamarr una dintre cele mai populare actrițe ale vremii. Născută pe data de 9 noiembrie 1914, la Viena, Austria, pe numele ei real Hedwig Eva Maria Kiesler, Hedy a arătat încă de la o vârstă fragedă interes pentru teatru și cinema și a învățat să cânte la pian și baletul. Din cauza divorțului părinților ei, a avut o copilărie tumultoasă, însă acest lucru nu a împiedicat-o să se remarce de mică prin inteligența sa.

Hedy a simțit întotdeauna că oamenii nu o apreciau pentru inteligența ei – că frumusețea ei era atât de evidentă”, spune Richard Rhodes, un istoric câștigător al premiului Pulitzer, care a scris o biografie despre celebra actriță, potrivit history.com.

La vârsta de 12 ani, a câștigat un concurs de frumusețe la Viena. Câțiva ani mai târziu, în 1930, a reușit să obțină un rol ca figurant în „Money on the Street”, iar un an mai târziu în „Storm in a Water Glass”. Ulterior, a jucat într-o piesă de teatru, „The Weaker Sex”. Producătorul Max Reinhardt a fost atât de impresionat de ea, încât a luat-o cu el la Berlin.

Goală pe câmp

În jurul vârstei de 18 ani, Hedy Lamarr a primit rolul principal în filmul german„Ecstasy”, unde a jucat personajul unei tinere care se angajează într-o aventură cu un bărbat mult mai în vârstă. Filmul a devenit celebrul, mai ales pentru scenele scurte de nuditate în care apare actrița.

Una dintre cele mai cunoscute scene din film a înfățișat-o pe Eva, personajul lui Lamarr, care aleargă goală pe câmp după ce a atins punctul culminant al vieții sexuale. Această scenă a provocat indignare în rândul publicului conservator și al grupurilor religioase, care au fost consternate de conținutul sexual al filmului, mai ales că ea avea doar 18 ani.

Totodată, se spune că ea a fost prima actriță care a imitat un orgasm pe ecran. În 1933, s-a căsătorit cu Friedrich Mandl, un producător de armament din Austria, și s-a mutat la Paris. Aici l-a cunoscut pe Louis B. Mayer, directorul studiourilor MGM, care a convins-o pe aceasta să-și schimbe numele în Hedy Lamarr, nume ales după steaua filmului mut, Barbara La Marr. Între anii 1930-1950, a avut roluri importante în mai multe filme cunoscute de la Hollywood.

Însă, pe lângă cariera de succes, mai importantă este contribuția sa la dezvoltarea sistemelor moderne de comunicații, domeniu în care Hedy Lamarr împarte meritele cu George Antheil. Compozitorul american experimentase controlul de la distanță al instrumentelor muzicale. La rândul ei, actrița acumulase informații tehnice despre torpile.

Cum a contribuit la inventarea WiFi-ului

De asemenea, potrivit istoricului american Richard Rhodes, ea și partenerul ei de afaceri au primit un brevet în 1942 pentru un „sistem secret de comunicare”. Ideea le-a venit în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Vrând să ajute Marina americană și să rezolve problema comunicațiilor radio, care erau adesea bruiate, cei doi s-au inspirat din modul de funcționare al pianului și au inventat o tehnologie numită „modulație prin spectrul de răspândire cu salturi de frecvență”, „salt de frecvență” mai pe scurt, o invenție a cărei principii sunt folosite și astăzi, încorporate în diverse dispozitive, precum WiFi, GPS și Bluetooth.

După ce s-a retras de la Hollywood, actrița s-a mutat în Florida, unde a continuat să se „joace” cu noi invenții, inclusiv un tip de semafor mai „prietenos pentru șoferi”. Abia când Hedy avea 80 de ani, un grup de ingineri și-a dat seama că „Hedwig Kiesler Mackay” listat pe brevetul de salt de frecvență nu era nimeni alta decât legenda de la Hollywood, Hedy Lamarr.

Hedy Lamarr s-a stins din viață pe data de 19 ianuarie 2000, la vârsta de 85 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
familie  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net