În ce zi se vopsesc ouăle de Paște și ce semnifică fiecare culoare. Tradiții care se țin și în ziua de azi
Una dintre cele mai semnificative tradiții legate de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos este vopsitul ouălor. Când se întâmplă acest proces și ce semnifică anumite culori pentru care gospodinele optează, aflați din continuarea acestui articol.

În ce zi este bine să vopsim ouăle de Paște
Tradiția creștină ne spune că ouăle de Paște simbolizează Învierea lui Iisus Hristos și noi începuturi. Ele sunt vopsite în Vinerea Mare, care este ziua dinaintea Paștelui, sau în Sâmbăta Mare, înainte de slujba de Înviere.
Care este semnificația culorilor alese pentru ouăle de Paște
Roșu
Semnifică sângele și jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. În tradiția ortodoxă această culoare este cea mai întâlnită atunci când vine vorba de ouă vopsite.
De asemenea, etnograful Ovidiu Focşa, de la Muzeul Etnografic al Moldovei, a explicat pentru „Adevărul“ cum a luat naștere această tradiție și ce semnifică ea mai exact. De ce sunt vopsite ouăle în roșu?
„Datina cea mai întâlnită a Paştilor este aceea de a face ouă roşii şi ouă încondeiate. În baza vechilor credinţe (cosmogonice şi solare) legate de apariţia lumii, urzirea timpului ar fi avut legătură cu oul primordial, hiperbolizat, ce pluteşte pe apele oceanului.
Odată cu trecerea timpului, oul a devenit un simbol creştin, bazat şi pe suportul legendelor apocrife devenind emblema acestor zile de sărbătoare. Faptul că este asociat Învierii lui Hristos, a făcut din oul roşu un element nelipsit de la masa de Paşti“, spune etnograful.
Verde
Verdele reprezintă culoarea tinereții, a speranței și a reînnoirii. De asemenea, această culoare mai este asociată și cu natura și venirea primăverii.
Portocaliu
O culoare vibrantă care simbolizează entuziasmul, creativitatea și energia.
Violet
Această culoare semnifică penitența, smerenia și melancolia, motiv pentru care este asociată cu puterea și regalitatea. De asemenea, se recomandă ca pe masa de Paște să se afle un buchețel de violete.
Galben
Culoarea este asemănată cu lumina și bucuria, simbolizând totodată soarele și căldura.
Albastru
Semnifică cerul și apa, mai concret, calmul, pacea și spiritualitatea.