Ce poți să faci cu ouăle rămase de la Paște. Iată cinci idei de rețete ca să eviți risipa alimentară
În fiecare an, în zilele de Paște, românii au în casă ouă roșii, sau vopsite în diferite culori, pentru a le ciocni cu cei dragi în ziua sărbătorii Învierii Domnului. Însă, după masa pascală, ouăle sunt depozitate în frigider, unde pot fi păstrate timp de doar o săptămână după fierbere. Așa că, pentru a evita risipa alimentară, le poți folosi pentru a crea rețete delicioase. Iată cinci idei de preparate unde ouăle sunt retransformate total, potrivit Adevărul.ro. Poftă bună!
Tartă rustică cu ouă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de:
· 1 foaie aluat foitaj (400 g)
· 150 g cașcaval
· 300 ml smântână lichidă
· 3 ouă
· 3-4 ouă fierte tari
· Sare
· Piper
· Mărar verde
· Spanac baby
Cum prepari? Într-un bol, bați ouăle cu sare şi piper. Încorporezi smântâna lichidă și cașcavalul ras, iar apoi adaugi spanacul şi amesteci. Cu o hârtie de copt tapetezi o tavă şi pui foaia de aluat foitaj, inclusiv pe pereţi. Peste aluat, torni amestecul și aranjezi deasupra ouăle fierte tăiate jumătăţi. O pui la copt în cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute, la 180 °C. După ce ai lăsat-o la răcorit, o decorezi cu mărar verde și frunze de spanac baby. O poţi servi caldă sau rece. Poftă bună!
Ouă scoțiene
Vei avea nevoie de:
· 8 ouă fierte
· 2 ouă
· 200 g făină
· 800 g carne tocată porc
· 200 g pesmet
· Sare și piper (după gust)
· Ulei (pentru prăjit)
· Muștar (pentru servit)
Mod de preparare. Condimentezi carnea tocată cu sare și piper (după gust). Cureți cele 8 ouă fierte de coajă, iar cu mâinile umezite le îmbraci într-un înveliş de carne (în așa fel încât să formezi nişte mingiuţe). Apoi le bagi la frigider pentru 30 de minute. În acest timp poți bate celelalte două ouă cu sare şi piper. Treci mingiuţele prin făină, ou bătut şi pesmet. Le pui la prăjit în baie de ulei, la foc mediu, pănă se rumenesc, iar apoi le scoți pe şerveţele de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei. Le servești cu muștar.
Toast cu salată de ouă și verdețuri de primăvară
Pentru acest preparat vei avea nevoie de:
· 8-10 felii pâine toast
· 6 ouă fierte tari
· 150 g maioneză
· Sare (după gust)
· 1 praf de piper
· 1 praf de boia dulce
· 1 legătură leurdă
· 1 legătură ceapă verde
· ½ legătură mărar
· ½ legătură pătrunjel
· Zeama de la ½ lămâie
Cum prepari această rețetă? Speli ceapa verde, leurda, mărarul și pătrunjelul. Le tai mărunt, iar ouăle tăiate cubulețe. Le pui într-un bol, apoi adaugi maioneza, zeama de lămâie, verdețurile, sarea şi piperul (după gust), şi, boiaua dulce. În final, omogenizezi compoziţia şi laşi la rece aproximativ o jumătate de oră. Prăjești pâine și servești salata cu toast. Delicios!
Curry cu ouă
Ingrediente:
· 8 ouă fierte tari
· 2 cepe
· 4-5 căței de usturoi
· 1 ardei iute roşu
· 1 lingură ghimbir ras
· Sare (după gust)
· ½ linguriţă piper negru măcinat
· 1 linguriţă chimion pudră
· 1 linguriţă turmeric pudră
· 1 linguriță boabe de muștar
· 2-3 cuișoare
· 1 linguriţă zahăr
· 300 g roșii cuburi din conservă sau piure de roşii
· 2 linguri ulei
Mod de preparare. La foc mic, timp de un minut, călești condimentele în ulei, pentru a elibera toate aromele, apoi adaugi ceapa tocată, usturoiul zdrobit, ghimbirul ras şi ardeiul iute tăiat felii subțiri. Pentru încă 5 minte, le mai ții pe foc mediu, ametestecând des. Torni roșiile sau sucul de roșii, pui zahărul, acoperi vasul și mai fierbi 10 minut, după care pui ouăle fierte în sos. Pentru încă 5 minute, lași curry-ul la fiert. Poftă bună!
Salată cu avocado și ouă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de:
· 2 avocado
· 4 ouă fierte, tari
· 2 căței de usturoi
· 1 legătură ceapă verde
· 1 ardei iute verde
· Zeamă de la 1 și ½ lime
· 3-4 linguri ulei de măsline
· 100 g iaurt grecesc
· Sare
Cum prepari? Cureți avocado do coajă, îndepărtezi sâmburii și pasezi miezul grosier cu o furculiță. Ca să nu se oxideze, îl stropești imediat cu zeama de lime. Adaugi ouăle tăiate mărunt peste avocado. Pui cățeii de usturoi zdrobiți, ceapa mărunțită, ardeiul iute tocat, iaurtul, torni uleiul de măsline și condimentezi cu sare. După ce amesteci, o ții în frigider la rece 30 de minute. O servești cu pâine prăjită.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!