Incidentul Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei. 9 tineri au fost găsiți morți în condiții greu de imaginat

Ce este, de fapt, incidentul Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei? În 1959, nouă tineri au fost găsiți morți în condiții suspecte și inexplicabile. Chiar şi astăzi, după 65 de ani de la incident, oamenii de ştiinţă se chinuie să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în trecătoarea Diatlov.

Incidentul Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei / foto: Arhiva Click!
Incidentul Diatlov, unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei / foto: Arhiva Click!

În ianuarie 1959, nouă tineri, şapte băieți şi două fete, studenţi la Institutul Politehnic Ural din Ekaterinburg, capitala regiunii ruse Sverdlovsk, au plecat pe versantul Kholat Saykhl, sau „Muntele Mort”, cum se traduce în limba triburilor indigene Mansi, din regiunea Ural. Grupul era condus de Igor Diatlov, un student la inginerie în vârstă de 23 de ani, și erau însoţiţi şi de un instructor de schi, veteran al Celui de-al Doilea Război Mondial. Toţi erau bine echipaţi şi obişnuiţi cu expediţiile de iarnă în sălbăticie.

Expediţia lor era una de plăcere, fără vreo ţintă ştiinţifică, pur şi simplu voiau să urce pe mai multe vârfuri din lanţul muntos. Doar că n-au mai apucat să-și pună planul în aplicare. Pe data de 1 februarie, după ce au parcurs o distanţă considerabilă şi-au făcut tabăra pentru înnoptat. Au amplasat cortul pe una dintre pantele muntelui, într-o zonă mai ferită, însă, ceva inexplicabil s-a întâmplat în timpul nopții.

După aproximativ două săptămâni, când familiile studenţilor au văzut că nu mai primeau nicio veste de la ei, grupul a fost declarat dispărut şi echipe de salvare au plecat pe urmele lor. Ce au descoperit aceștia a dus la apariţia unei enigme, care nu a fost rezolvată nici până în prezent!

Găsiți morți în condiții greu de crezut

Cortul a fost tăiat din interior către exterior, ca şi cum excursioniştii ar fi dorit să scape de o ameninţare și erau disperaţi să iasă cât mai repede. În afara cortului, căutătorii au găsit în zăpadă mai multe urme. Ele arătau că tinerii fugiseră fără o ţintă clară. Salvatorii au descoperit primele două cadavre în pădurea din apropiere. La câteva sute de metri depărtare, căutătorii au găsit cadavrul lui Igor Diatlov şi cele ale altor doi studenți, iar după aproape două luni de căutări, la o distanţă apreciabilă şi pe o direcţie diferită au fost găsite şi celelalte patru cadavre.

Interesant este că faptul că studenţii morţi au fost găsiţi parţial îmbrăcaţi, iar în picioare aveau doar şosete. Toți membrii expediției erau schiori experimentați, așa că misterul în ceea ce îi privește a fost și mai mare. Ce i-a speriat atât de tare încât au părăsit cortul desculți și fără o anumită direcție?

Unii aveau răni și traumatisme, în timp ce alții aveau arsuri pe corp, iar una dintre tinerele rusoaice nu mai avea limbă. De asemenea, două dintre victime nu mai aveau globii oculari. Aveau craniile şi piepturile zdrobite şi desfăcute, iar unora le lipseau părţi ale corpului. La autopsie s-a constatat că trupurile nu au fost desfigurate în urma unei agresiuni umane, relatează Adevărul.ro.

Oficialii ruşi au fost uluiţi de datele anchetei, dar au închis dosarul trăgând concluzia că studenţii fuseseră ucişi „de o forţă naturală uriaşă, căreia nu au fost capabili să-i facă faţă”. Misterul din jurul morţii celor nouă persoane în trecătoarea Diatlov, numită după conducătorul grupului, a dat naştere multor supoziţii fanteziste, de la atac extraterestru, la experimente militare secrete şi un atac al celebrului Yeti.

Teorii privind incidentul Diatlov

Alexander Puzrin, un inginer geotehnic din Elveţia, susţine că studenţii au fost ucişi de o avalanşă de scurtă durată, cauzată de un cutremur cu efect întârziat, însă rănile profunde ale acestor victime nu se potriveau cu această teorie.

Există şi varianta unui uragan provocat de vânturile katabatice, îngheţate şi capabile să antreneze bucăţi mari de gheaţă. Conforma acestui scenariu, tinerii au fost surprinşi de uragan, au părăsit cortul încercând să fugă către copaci, unde aveau protecţie și au luptat efectiv pentru supravieţuire.

Dar, misterul a fost adâncit și de faptul că hainele unora dintre victime aveau urme de materiale radioactive pe ele, așa că atunci s-a vorbit inclusiv de un experiment militar rusesc. Există însă și teorii care se referă la testarea unei „bom­be cu vacuum”. De asemenea, s-a spus şi că unul dintre membrii expediţiei Diatlov ar fi fost, de fapt, un agent KGB sub acoperire. Această variantă a fost susţinută de cel de-al zecelea tânăr din grupul Diatlov, care ar fi trebuit să meargă şi el în acea călătorie din 1959, dar renunţase din cauza unei răceli foarte pu­ternice.

În 2019, autorităţile ruse au decis să pună capăt teoriilor conspiraţioniste și au instituit o comisie de anchetă, care să reanalizeze cazul, şi, în scurt timp, aceasta a dat publicităţii con­cluzia noii investigaţii: moartea celor din ex­pe­diţia Diatlov a fost cauzată de o avalanşă. Rămân, totuși, multe întrebări fără răspuns, mai ales privind prezenţa radioactivităţii pe hainele unora dintre victime, sau cadavrele mutilate şi arse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
ATM jpg
weekend distractie jpeg
nava scufundata jpg
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (10) JPG
itp 1024x681 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net