Incredibil! Cum arată Istanbulul primăvara, când înfloresc lalelele! Ce simbolizează culorile lor

Sezonul lalelelor anunță sosirea primăverii la Istanbul. În fiecare an, în luna aprilie, cele mai populare locuri din cel mai mare oraș al Turciei sunt decorate cu lalele de diferite culori, transformând orașul într-un adevărat festival al culorilor.

Lalele de toate culorile in Istanbul/ foto TGA
Lalele de toate culorile in Istanbul/ foto TGA

În fiecare an, piața Sultanahmet este decorată cu lalele cultivate de producători autorizați, devenind o zonă intens vizitată atât de localnici, cât și de vizitatori. Similar, și în alte zone din Istanbul precum Emirgan, Gülhane, Yildiz, Soğanlı, Beykoz, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipașa sau Hidiv Pavillon sunt aduse lalele în această perioadă a anului.

Lalelele, simbol în cultura turcă

Lalelele au fost aduse pentru prima dată în Turcia în regiunea Anatolia tocmai din Munții Pamir aflați în Asia Centrală. De asemenea, această regiune este considerată a fi "patria" de unde lalelele își au originea. Încă din secolul al XII-lea, lalele au devenit un adevărat simbol în cultura turcă. Planta bulboasă și erbacee a fost la modă în perioada otomanilor fiind considerată un bun subiect pentru poezii, edicte, povești și picturi în miniatură. Lalelele au fost pictate pe numeroase moschei, pietre funerare și palate, dar și pe covoare, caftane, lăzi pentru haine sau monede. Mai mult, militarii au gravate lalele pe căștile de luptă sau pe tunuri.

Lalele de toate culorile în parcurile din Istanbul/ foto TGA
Lalele de toate culorile în parcurile din Istanbul/ foto TGA

La Istanbul, lalelele au fost considerate flori sălbatice și au început să fie cultivate și plantate în grădini abia în secolul al XVI-lea. Lalelele au căpătat o importanță deosebită în cultura locală în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, care avea o pasiune pentru aceste flori și care a condus ulterior la dezvoltarea și cultivarea unui număr foarte mare de soiuri de lalele în Turcia. Tot în această perioadă a apărut și "laleaua de Istanbul" considerată în aceea perioadă ca fiind simbolul orașului.

Mai târziu, în perioada domniei sultanului Ahmet al III-lea, lalelele au crescut din nou în notorietate prin prisma celor peste două mii de soiuri care deja se cultivau. Astfel, sultanul Ahmet al III-lea a și numit această perioadă "Epoca Lalelelor" care avea să înceapă în secolul al XVIII-lea.

Fiecare culoare are un sens diferit

Pe măsură ce au apărut mai multe soiuri, culorile pe care le prezintă lalelele au primit diferite semnificații:

- Lalelele roșii simbolizează dragostea;

- Lalelele albe simbolizează puritatea/inocența;

- Lalelele violet simbolizează noblețea/romantismul;

- Lalelele galbene simbolizează bucuria/speranța;

- Lalelele negre (foarte rare) simbolizează însăși raritatea/unicitatea;

- Lalelele în dungi aduceau un compliment persoanelor care aveau ochii frumoși.

În Europa, istoria lalelelor a început în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Austria, la Viena, iar apoi a continuat în Țările de Jos. Imediat ce au dobândit o mare popularitate în Țările de Jos, lalelele au fost transportate în Canada, la Ottawa, iar ulterior au devenit renumite în întreaga lume.

Lalele colorate în Istanbul/foto TGA
Lalele colorate în Istanbul/foto TGA

Există numeroase soiuri de lalele care sunt cultivate astăzi în Anatolia, iar printre acestea se numără "laleaua inversată", cunoscută și sub numele de "mireasa plângătoare". Există 167 de specii de lalele inversate în întreaga lume, iar 43 dintre acestea pot fi văzute în Turcia

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net