Legenda expresiei Cutia Pandorei. De unde a apărut și în ce context se folosește corect

Auzim adesea despre Cutia Pandorei, dar oare ce înseamnă cu adevărat aceasta? De-a lungul timpului a devenit nu doar o legendă, răspândită în lumea largă, ci și o expresie, utilizată când facem referire la un subiect tabu ce ar putea declanșa reacții negative în jur. Iată care este legenda expresiei, dar și în ce context se folosește.

Legenda expresiei Cutia Pandorei. În ce context se folosește, de fapt / Foto: Pixabay
Legenda expresiei Cutia Pandorei. În ce context se folosește, de fapt / Foto: Pixabay

Probabil că ai auzit adesea expresia Cutia Pandorei sau „a deschide cutia Pandorei”. Este folosită  când facem referire la un subiect tabu sau unul sensibil care ar putea declanșa controverse în orice discuție. Bineînțeles, poate însemna că spui lucrurilor pe nume, fără ocolișuri și alte menajamente, iar acest lucru poate atrage după sine reacții negative. Și totuși, unde își are originea?

Cutia Pandorei, legenda expresiei

Cutia Pandorei are, de fapt, legătură cu o femeie, care ar fi fost creată de zeii antici, precum o pedeapsă pentru omenire. În limba greacă, Pandora înseamnă „înzestrată cu darurile”, mai exact, zeii sunt cei care au înzestrat-o cu multe talente. Potrivit miturilor, Pandora, asemeni Evei din Biblie, ar fi fost prima femeie a omenirii, o creație a zeilor Afrodita, Atena, Apollo și Hermes. De la Afrodita a primit frumusețea, de la Atena înțelepciune, în timp ce Apollo i-a dat talentul muzical, iar Hermes este cel care a înzestrat-o cu putere de convingere.

Conform legendei, când Prometeu a furat focul din Olimp, l-a înfuriat pe Zeus, care, ca răzbunare, i-a spus lui Hefaistos să facă o cutie în care zeii să pună tot răul: aroganța, suferința, cruzimea, lăcomia, gelozia, ura, tristețea, frica, boala, lenea și moartea. Cu toate acestea, pe fundul cutiei a fost așezată și speranța.

Prometeu a respins darul, dar fratele lui, Epimeteu, a fost cel care a acceptat-o pe Pandora ca soție. Când a deschis cutia Pandorei, tot răul s-a revărsat pe pământ. Înspăimântat, a închis repede cutia, fără să-și dea seama că în partea de jos mai exista încă speranță.

Legenda acestei expresii se referă, de asemenea, la curiozitatea oamenilor și chiar subliniază că prea multă curiozitate poate duce la controverse, la evenimente negative și poate ascunde o serie de nenorociri, potrivit libertatea.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
lipsa medici stetoscop in cui shutterstock 1348696283 jpg
jan cel mai batran lenes guinness world records jpg
chipsuri jpeg
padure pixabay jpg
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net