Legende și obiceiuri de Ziua îndrăgostiților. Povestea preotului Valentin

În data de 14 februarie, în fiecare an, se sărbătorește ‘’Ziua îndrăgostiților’’, în special în Statele Unite ale Americii, Canada, dar și Marea Britanie. De câțiva ani, însă, această tradiție a fost adoptată și în Europa, inclusiv în România.

image

Mai mult, la noi, dragostea este celebrată chiar de două ori în aceeași lună, pe 14, dar și pe 24 februarie, de Dragobete.

Legende despre Sfântul Valentin

Multe legende marchează începuturile acestei sărbători, printre care și cea care spune că Valentin era preot în Roma, în perioada secolului al III-lea. Atunci, împăratul Claudius II a interzis căsătoria pentru bărbații tineri, după ce a hotărât că aceștia pot fi soldaţi mult mai buni decât bărbații cu soţii şi familii.

Preotul Valentin, realizând injusteţea acestei legi, l-a înfruntat pe Claudius şi a continuat să-i căsătorească, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi. Când acţiunile sale au fost descoperite, împăratul roman a dat ordin ca preotul să fie ucis.

Când a fost menționată Xiua Sfântului Valentin ca ziua iubirii

În Evul Mediu erau populare saluturile, mesajele scrise începând să apară abia după 1400. În 1415, Charles, duce de Orleans, i-a scris un poem soţiei sale, Bonne of Armagnac, în timp ce era închis în Turnul Londrei, în urma capturării sale în bătălia de la Agincourt.

Poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400) a fost prima persoană care a menţionat Ziua Sfântului Valentin ca fiind ziua celebrării iubirii, în poemul său “Parlement of Foules” (cca. 1380):

“Aceasta a fost de ziua Sfântului Valentin,

când fiecare pasăre vine acolo să-şi aleagă perechea”.

Aceste rânduri arătau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. Astfel, credinţa s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit “sfântul patron al îndrăgostiţilor”, potrivit scrapbook.com.

Cum își exprimă îndrăgostiții iubirea

În Marea Britanie, în secolul XVIII, îndrăgostiții schimbau mărturii de afecțiune, sau note scrise de mână, iar după 1900 felicitările tipărite au luat locul scrisorilor.

Acum îndrăgostiţii îşi exprimă dragostea cu ajutorul cutiilor de bomboane, florilor sau cu ajutorul diverselor atenţii, însă, nici acum felicitările nu au fost uitate. Potrivit Greeting Card Association, doar în SUA, în zilele noastre, sunt trimise aproximativ 190 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net