Locul fabulos din România unde turiștii rămân fără cuvinte. Cum ajungi la „Minunea Minunii”

Ultima actualizare:

Click! îți spune unde se află un loc unic în România. Turiștii care ajung aici sunt fascinați de peisajul inedit. Accesul nu e ușor, dar răsplata e pe măsură. Această destinație din țara noastră poartă denumirea de „Minunea Minunii”.

Loc unic în România. Turiștii care ajungi aici rămân fără cuvinte. Foto: colaj/Facebook/Rares Tileag
Loc unic în România. Turiștii care ajungi aici rămân fără cuvinte. Foto: colaj/Facebook/Rares Tileag

Pentru aventura de azi pornim spre comuna Gârda de Sus, care se află în Munții Bihorului. Aici vom găsi Peștera Ghețarul de sub Zgurăști din Apuseni. Aceasta e situată pe un versant abrupt ce coboară din Dealul Mununa spre Valea Ordâncușii, la altitudinea de 921 metri.

În peșteră se află cel mai mare lac subteran din România. Lacul, care are 65 de metri lungime, 20 de metri lățime și 12 metri adâncime, e cunoscut drept „Minunea Minunii”.

Cum se ajunge la „Minunea Minunii”. Lacul subteran din Apuseni este spectaculos

Cel mai mare lac subteran din România. Foto/ Facebook turistic.ro
Cel mai mare lac subteran din România. Foto/ Facebook turistic.ro

Vegetația deasă a versantului face ca accesul să fie „dificil și solicitant” pentru turiști, dar efortul merită din plin, transmite ghidul Rareș Tileagă. Peisajele din interiorul și exteriorul peșterii îi uimesc pe turiști.

„Accesul e destul de dificil şi solicitant, fiind îngreunat de vegetaţia deasă a versantului. Practic, accesul se face pe poteci neclare şi pe pante repezi care pornesc din zona Zgurăşti (situată deasupra Cheilor Ordâncuşii) sau de la peştera Poarta lui Ionele, faţă de care Peştera de sub Zgurăşti se află la circa 100 metri distanţă.

Însă oricât ar fi de greu, efortul merită din plin. Atât peisajele din exterior, cât mai ales interiorul acestei magnifice peşteri uimesc prin pitorescul lor încă neatins de mâna omului. Sculptată în calcare albe masive (de Wetterstein), peştera e de mare interes turistic şi, fireşte, ştiinţific, fiind un aven continuat cu peşteră. Iar apa care se pierde aici, în calcar, apare în peştera Poarta lui Ionele.

La intrare, avenul are un diametru de 40 metri, cu o adâncime de 50 metri; peretele dinspre nord este vertical, atingând o înălţime de 80 metri, în care, la bază, se deschid două intrări ale peşterii”, afirmă ghidul de turism Rareş Tileagă, potrivit adevarul.ro.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net