Cabana Capra, lovită de o avalanșă puternică! Locația de pe Transfăgărășan era plină de turiști

Ultima actualizare:

Cabana Capra a fost lovită de o avalanșă puternică. Locația de pe Transfăgărășan era plină de turiști, iar mai multe mașini au fost complet îngropate în zăpadă. Incidentul a avut loc sâmbătă seară.

Cabana Capra lovită de o avalanșă puternică. Foto: IPJ Arges
Cabana Capra lovită de o avalanșă puternică. Foto: IPJ Arges

O avalanşă de mari dimensiuni a îngropat Cabana Capra în nămeţi. Zăpada a intrat și în camerele locației din Munții Făgăraș. Maşinile aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine, au fost îngropate în zăpadă.

Informaţia a fost făcută publică de o organizaţie care monitorizează avalanşele şi care precizează că nu există victime, ci doar pagube materiale, transmite Adevărul.

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, a anunţat, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

Avalanșă puternică pe Transfăgărășan. Cabana Capra a fost îngropată în zăpadă

Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită în urma avalanșei care a lovit Cabana Capra. Din cauza viscolului și ninsorilor abundente, riscul de avalanșă rămâne ridicat în Munții Făgăraș. Zăpada este acum la cabană de peste doi metri.

În urmă cu câteva zile, meteorologii au avertizat că este risc mare de avalanșe, la peste 1.800 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş. Zona Bâlea Lac era vizată de atenționarea ANM, în condițiile în care aici se înregistra cel mai mare strat de zăpadă la o staţie meteo de munte, de 172 de centimetri, conform buletinului nivometeorologic emis miercuri.

La peste 1.800 metri, stratul de zăpadă a crescut constant în ultimele zile, în special pe versanţii nordici, iar la suprafaţă se întâlnesc 35-50 centimetri de zăpadă recentă, cu rezistenţă şi coeziune scăzute, depuşi peste o crustă de gheaţă mai veche. Acest strat este mai consistent pe văi şi în zonele adăpostite, unde poate atinge sau depăşi 1 metru. În zona crestelor sunt multiple formate plăci de vânt. 

Stratul mai vechi din zăpadă întărită, având intercalate cruste de gheaţă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa spontan avalanşe, de dimensiuni medii şi chiar mari, prin alunecarea zăpezii recent depuse peste straturile mai vechi şi întărit sau prin ruperea şi alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat la supraîncărcări şi pe versanţii nordici”, avertizează meteorologii sibieni.

Circuția a fost închisă pe un tronson din A1

Din cauza viscolului puternic, circulaţia a fost închisă pe un tronson al A1, în județul Sibiu, dar şi pe alte două tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Buză.

Totodată, traficul a fost restricţionat pentru maşini de mare tonaj pe alte trei sectoare de drum din Buzău.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Elevi într-o scoala din Rusia FOTO Shutterstock
Baie modernă pixabay jpg
calendar ortodox 2021 30 martie sfantul ioan scararul jpeg
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 6/1979)
Altar Biserica Domneasca Curtea Veche Postul Mare jpg
cub cutremur romania png