Locul fabulos din România unde a erupt ultimul vulcan. Te trimite cu gândul direct la Marte, planeta roșie

Ultima actualizare:

Când te plimbi prin craterul ultimului vulcan care a erupt în România, vulcanul Stins de la Racoș, te simți ca pe Marte. Pereții înalți de pământ gălbui, roșiatic și negru, peisajul arid și lipsa oricărei mișcări a materiei în interiorul craterului, te transportă într-o lume parcă nepământeană, scrie adevărul.ro

Locul fabulos din România unde a erupt ultimul vulcan
Locul fabulos din România unde a erupt ultimul vulcan

Vulcanul Racoș, ultima erupție vulcanică a Munților Carpați 

Aflat în vecinătatea comunei Racoș, în munții Perșani, vulcanul Racoș și zona înconjurătoare reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României. Ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați se estimează că ar fi avut loc în urmă cu 0.5 milioane de ani.

Craterul vulcanului a fost exploatat pentru foarte multă vreme pentru zgură, mai precis până în decembrie 2005, când s-a luat o Hotărâre de Guvern ce a declarat întreaga arie ca fiind protejată prin lege. Întreaga zonă prezintă un peisaj superb, parcă desprins dintr-un film despre planeta Marte, aceasta fiind cunoscută drept Planeta Roșie.

Craterul, de culoare neagră 

Vulcanul pare că s-a stins de curând, craterul fiind de o culoare neagră – pământie, iar zona dimprejurul său de o culoare roșie – portocalie. Cei pasionați de geologie pot studia diversele forme și tipuri de piatră ponce, zgură sau bazalte. Rocile prelucrate din vulcan sunt foarte rezistente și ușoare, fiind folosite pentru diverse construcții, din zonă și nu numai.

Trebuie să știți că din piatra ponce, care s-a format în urma erupției vulcanului și a răcirii lavei, locuitorii din Racoș și-au contruit casele. Castelul din Racoș este și el costruit tot din piatră ponce. Este o rocă extrem de rezistentă, chiar dacă, datorită structurii spongioase, e mai ușoară decât altele.

Racoș - Lacul de Smarald

Lacul de Smarald s-a format în interiorul fostei cariere Brazi, acolo unde pe vremuri erau exploatate rocile bazaltice. Localnicii spun că cei care lucrau la vechea carieră ar fi săpat până la pânza freatică și astfel bazinul s-ar fi umplut cu apă. Pe plăcuța informativă de pe malul lacului scrie însă că acesta s-ar fi format în urma precipitațiilor acumulate, iar 80% din volumul de apă ar fi același de 20 de ani încoace.

Oricare ar fi fost modul lui de formare, trebuie să recunoaștem că Lacul de Smarald nu e chiar unul obișnuit. Culoarea apei și stâncile înalte care-l înconjoară îl fac unic. Zona mai are și un ecou puternic, așa că dacă mergi acolo, nu te sfii să-l experimentezi. În Lacul de Smarald, scăldatul este interzis.  La lac poți ajunge cu mașina, dar poți merge și pe jos după ce ai vizitat Vulcanul Racoș. Îți recomand să faci asta, pentru că vei avea astfel ocazia ca mai întâi să vezi lacul de deasupra stâncilor și apoi să cobori pe malul lui.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net