Un vulcan stins din Munții Harghitei s-ar putea activa! Ce semnale de alarmă trag cercetătorii

Ultima actualizare:

Masivul vulcanic Ciomatu, din Munții Harghitei, are potențialul de a se reactiva, în ciuda faptului că este stins de peste 30.000 de ani, potrivit unui studiu realizat de o echipă de vulcanologi din Ungaria.

Vulcanul din munții Harghitei care are potențialul de a se reactiva Foto: Facebook
Vulcanul din munții Harghitei care are potențialul de a se reactiva Foto: Facebook

 Vulcanul stins din masivul Ciomatu 

Este vorba despre vulcanul stins din masivul Ciomatu, din munții Harghitei. Acesta a intrat în atenția unei echipe de specialiști de la mai multe centre de cercetare din Ungaria, iar rezultatul cercetărilor a apărut în revista Contributions to Mineralogy and Petrology.

Specialiștii subliniază că vulcanul în cauză este un exemplu tipic de vulcan stins. Ultima erupție de proporții a avut loc acum circa 160.000 de ani. Însă nu trebuie să considerăm că pericolul prezentat de acesta a trecut.

"Acesta a părut stins de multe ori"

Autorii studiului aduc în discuție istoria de peste un milion de ani a vulcanului. Și ceea ce este foarte interesant este faptul că acesta a părut stins de foarte multe ori. Uneori, perioadele de pauză dintre erupții au însumat cel puțin 100.000 de ani.

De la ultima erupție de amploare, cea de acum 160.000 de ani, vulcanul s-a reactivat acum 95.000 de ani, apoi acum 56.000 de ani, pentru ca ultima erupție cunoscută să aibă loc acum doar 30.000 de ani.

Masivul Ciomatu - Puturosu

Masivul Ciomatu - Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural și pozitional din grupa Munților Harghitei. Reprezintă cea mai recentă structură a acestora și aparține de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciomatu Mare, care are o înălțime de 1.301 metri. În interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohos - o rezervație naturală de tip floristic și faunistic.

Masivul Ciomatu Mare (1301 m altitudine) este localizat în partea sudică a Depresiunii Ciucului, la poalele acestuia dezvoltându-se una dintre cele mai frumoase staţiuni balneoclimaterice din Carpaţii Orientali – Băile Tuşnad. Aceasta ocupă un mic bazinet din defileul Oltului situat între Tuşnad-Sat şi Malnaş.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net