Plaja unică și spectaculoasă din Grecia de care puțini români știu. Un film de top și doi actori legendari au pus acest loc pe harta atracțiilor de neratat

Ultima actualizare:

Castelul Methoni este o fortificație medievală din orașul-port Methoni, Messenia, în sud-vestul Greciei. Castelul de pe malul mării a fost construit în 1.209 d.Hr și reprezintă o atracție incredibilă pentru turiști. Acolo, a fost realizat și filmul "Înainte de miezul nopții". Actorii Hawke și Julie Delpy au pus castelul pe harta punctelor turistice de neratat. Totodată, locul istoric ascunde și o plajă secreta care se află chiar lângă zidurile castelului.

Castelul Methoni Foto: Wikipedia
Castelul Methoni Foto: Wikipedia

Castelul Methoni, un loc unic din Grecia 

Castelul Methoni, unul dintre cele mai tipice exemple de oraș castel din Grecia, se află impunător în partea de sud-vest a Peloponezului. Chiar lângă castel se află micuța insulă fortificată Bourtzi, de care este conectată printr-un mic pod arcuit.

Castelul a fost construit în 1209 d.Hr. de către venețieni. În antichitate, zona era cunoscută sub numele de Pedasus, cel „îmbrăcat cu viță de vie”, potrivit lui Homer, nume care mărturisește abundența de viță de vie din zonă. Homer se referă și la el ca fiind unul dintre cele șapte orașe date de Agamemnon lui Ahile, pentru a-și potoli furia și pentru a-l convinge să se întoarcă la luptă. Potrivit lui Pausanias și Strabon, orașul a fost numit Mothoni, în timp ce Tucidide se referă la fortificația sa liberă din secolul al V-lea.

Castelul, atracție pentru mii de turiști 

Portul natural din apropierea castelului și locația sa strategică au făcut ca acesta să devină o sursă de dispută între mai multe popoare puternice de-a lungul secolelor, care au râvnit zona pentru propriile interese financiare și diplomatice. Era imposibil pentru franci, venețieni și otomani să treacă din acest loc strategic fără să pretindă dreptul de proprietate. 

Castelul a atins apogeul în timpul primei domnii venețiane, între secolele al XIII-lea și al XV-lea, în timp ce declinul său final a avut loc în jurul anului 1828, când locuitorii săi au fost transferați în afara zidurilor, lăsându-l în ruină. În ciuda abandonului, castelul continuă să răsune cu amintirile vremurilor glorioase de mult apuse, iar astăzi este un punct de atracție pentru mii de turiști.

Filmul "Înainte de miezul nopții", realizat la castel 

"Înainte de miezul nopții" este al treilea film despre povestea de iubire dintre un american şi o franţuzoaică, un proiect cinematografic romantic şi neconvenţional. Secvențele s-au filmat în Grecia, la Castelul Methnoni, iar peisajul a adus un plus de romantism şi culoare. Castelul a fost pus astfel pe harta atracțiilor de neratat. 

"Before Midnight" Foto: cinemagia
"Before Midnight" Foto: cinemagia

Actorii legendari din film 

Filmul este, de fapt, o poveste de dragoste fatidică între un american și o franțuzoaică, Jesse și Celine, interpretate de Hawke și Julie Delpy. "Before Midnight" este intim și inteligent și, de asemenea, nepretențios în cel mai bun mod posibil, acționat cu farmec și lipsă de ego, în special de Delpy: povestea unor oameni care au toate grijile vârstei mijlocii, dar păstrează cumva idealismul și curiozitatea tinereții.

Ce clădiri se găsesc în interiorul castelului 

Mai multe clădiri supraviețuiesc în interiorul castelului: Biserica Metamorfosi din Sotiros, care poate aparține celei de-a doua perioade venețiane, o cameră de pulbere de pușcă din prima perioadă venețiană, două băi otomane, ruinele caselor maeștrilor săi venețieni și clădirea. unde a locuit inițial pașa, Ibrahim, și mai târziu General Maison, ruinele bisericii bizantine Sfânta Sofia, precum și faimoasa „Coloană a lui Morosini”, o coloană de granit neted, cu capitel în vârf, despre care se crede că ar fi susținut bustul lui Morosini sau leul venețian înaripat. Există și ruine dintr-un cimitir pentru prizonierii britanici din al Doilea Război Mondial.

Caracteristic pentru Methoni este și Bourtzi, o mică insuliță stăpânită la sud de castel. Bourtzi a fost construit după 1500 și a fost folosit în diferite momente ca fort, închisoare, far și refugiu în perioadele de raid. Este alcătuit dintr-un turn octogonal cu două etaje, înconjurat de un zid jos, care se termină într-o cupolă circulară. Fiecare etaj are un parapet cu creneluri, iar la parter era o cisternă. Bourtzi a fost conectat cu restul castelului printr-un pod mic.

Castelul Methoni se întinde pe 93.000 de metri pătrați

Castelul Methoni se întinde pe o suprafață de aproximativ 93.000 de metri pătrați și este împărțit în două părți. Partea de sud este ocupată de oraș, care este înconjurat de un zid simplu, în timp ce fortul orașului se află în partea de nord, cu fortificații exterioare datorită scopului său defensiv. Castelul este separat de pământ printr-un șanț și se poate ajunge printr-un pod de lemn.

Poarta centrală de intrare a castelului este una dintre trăsăturile sale cele mai impresionante: se termină într-un arc, cu pilaștri cu capiteluri corintice în stânga și dreapta, posibil opera venețienilor după 1700. Zidurile castelului au suferit diverse modificări și reconstrucții peste secolele, în funcție de cerințele de protecție ale fiecărei epoci.

Cine a construit Castelul Methoni

Venețienii au fost cei care au început să construiască Castelul Methoni, în timp ce în timpul ocupației sale de către franci și otomani, acesta a suferit inevitabil modificările acestora. Castelul este un exemplu excepțional de clădire fortificată, iar construcția sa este o dovadă a cât de important a fost considerat de către diferitele persoane care au trecut prin el; nu numai ca fort și bază, ci și datorită locației strategice a regiunii în general.

Primele referiri la castel se regăsesc în hărțile și gravurile primilor călători, care au acostat în portul Methoni, folosindu-l ca oprire intermediară în timpul călătoriilor lor. Datorită desenelor lor, cunoaștem acum detalii substanțiale despre forma originală a castelului și evoluția acestuia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net