Lovitura de stat care a schimbat istoria României. Cum a fost forțat Regele Mihai să abdice la 30 decembrie 1947. „L-am anunțat imediat pe tata”

Sfârșitul anului 1947 a fost plin de tensiuni pentru comuniștii români. Aceștia își doreau să îl înlăture pe Regele Mihai, fiind singurul obstacol care mai stătea în calea comunizării totale a țării. Planul de cucerire a guvernării a început în 1944, sub atenta supraveghere a lui Stalin. 

Regele Mihai, forțat să abdice în 1947
Regele Mihai, forțat să abdice în 1947

Stalin îi sfătuiese pe comuniștii români să nu intre în dispute cu Regele Mihai, întrucât acesta se bucura de popularitate în rândul românilor. Cel mai important lucru pe care îl aveau de făcut, era să preia puterea executivă, lucru care s-a și întâmplat atunci când s-a instalat Guvernul Groza. Ulterior, în anul 1947, înlăturarea Regelui a devenit un lucru extrem de complicat. Suveranul urma să plece în Marea Britanie pentru a participa la nunta principesei Elisabeta, care devenise apoi, regina Angliei.

Vestea i-a bucurat pe cei din Guvernul Groza, iar principalii l-au condus la aeroport, sperând că nu se va mai întoarce niciodată în România. Astfel, înlăturarea lui urma să se producă fără ca regimul să fie acuzat de vreo lovitură de stat. Cu toate acestea, Regele Mihai s-a întors în țară, spre dezamăgirea guvernului.

Pe data de 29 decembrie 1947, mareșalul Curții Regale, Dimitrie Negel, a fost contactat de premierul Groza care i-a cerut să fie primit de fostul suveran în audiență. Acesta se afla la Sinaia în acel moment, stabilind ca întâlnirea să aibă loc la Palatul Elisabeta, lângă Arcul de Trumf.

Mircea Ionnițiu a fost martorul ocular la dezastrul care avea să aibă loc la 30 decembrie. Acesta l-a informat pe regele Mihai că urmează să aibă loc o situație gravă. Deși Negel credea că premierul Groza a cerut audiență pentru ca guvernul să își dea acordul în privința căsătoriei regelui cu Ana de Bourbon Parma, scopul era, de fapt, înlăturarea suveranului.

Regele Mihai a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947

Ionnițiu a observant o mulțime de militari în jurul Palatului Elisabeta, în dimineața zilei de 30 decembrie. Însoțit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, Petru Groza s-a prezentat în audiență, cerându-i Regelui Mihai să abdice în maxim 2 ore. La rândul său, suveranul a cerut ca poporul român să fie consultat în această privință, însă a i s-a refuzat dorința. În cele din urmă, el a acceptat condițiile și a plecat din România pe data de 2 ianuarie 1948, fiind supravegheat de trupele Diviziei „Tudor Vladimirescu”, în tot acest timp.

Mărturia inedită a fiului unui fost deputat

La 31 decembrie, ziarele anunțau că Parlamentul a proclamat Republica Populară Română în unanimitate, iar o nouă constituție urma să fie elaborată.

Fiului fostului deputat Ion D. Isac, a făcut o mărturie inedită despre ceea ce s-a întâmplat după abdicarea Regelui Mihai. Ajuns la vârsta de 90 de ani, acesta declară:

„În 1947, având 14 ani, eram elev la Liceul Tehnic Horticol Băneasa din Bucureşti şi în decembrie am venit acasă în vacanţa de Crăciun. Tatăl meu, Ion D. Isac, era deputat de Gorj şi avea funcţia de vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor. Eram cu toţii în casa familiei din comuna Pojogeni.

Tatăl meu ieşise în curte cu fratele lui, pentru a îngriji animalele din gospodărie. Eu am auzit la radio despre abdicarea regelui şi l-am anunţat imediat pe tata, care a plecat de urgenţă la Târgu Cărbuneşti pentru a vorbi la telefon cu Mihail Sadoveanu. Acesta i-a spus să rămână acasă“, spunea Ilarie Isac, într-o scrisoare, potrivit Historia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net