„Inamicul” care a provocat mai multe decese decât războiul și Covid

Ultima actualizare:

O nouă analiză minuțioasă a scos în evidență factorul care ia mai multe vieți decât decesele globale anuale cauzate de război, malarie, HIV, tuberculoză, Covid, droguri sau alcool.

Ce a ucis mai mult decât războiul și Covid?
Ce a ucis mai mult decât războiul și Covid?

Conform unui studiu publicat săptămâna aceasta de cercetătorii de la The Lancet, unul din șase decese la nivel mondial, în 2019, a fost provocat de poluare. În total, 9 milioane de persoane au murit din cauza acestui „inamic” care s-a dovedit mai nemilos decât războiul sau alte boli grave, scrie The Guardian.

„Efectele poluării asupra sănătății rămân enorme, iar țările cu venituri mici și medii suportă greul acestei poveri”, a declarat Richard Fuller, autorul principal al studiului, conform CNN. 

Poluarea e responsabilă pentru 1 din 6 decese la nivel mondial. A luat mai multe vieți decât războiul și Covid

9 milioane de persoane au murit din cauza poluării în 2019
9 milioane de persoane au murit din cauza poluării în 2019

Desele cauzate de poluarea aerului și de poluarea chimică au crescut cu 66% în ultimele două decenii. Impactul negativ a fost provocat de urbanizarea necontrolată, creșterea populației și dependența de combustibilii fosili.

„Este clar că poluarea este o amenințare planetară și că factorii ei, dispersarea și impactul asupra sănătății transcend granițele locale și necesită un răspuns global”, a declarat Rachael Kupka, coautor și director executiv al Alianței Globale pentru Sănătate și Poluare.

Potrivit studiului publicat marți, poluarea aerului a provocat aproape 75% din cele 9 milioane de decese cauzate de poluare. Substanțele chimice toxice au ucis 1,8 milioane de oameni. Totodată, 900.000 de decese au fost cauzate de poluarea cu plumb, conform celor de la The Guardian.

Numărul deceselor cauzate de poluanții chimici este probabil mult mai mare, au spus oamenii de știință, deoarece doar o mică parte din cele 350.000 de substanțe chimice sintetice utilizate au fost testate în mod adecvat pentru siguranță.

Câte persoane mor în România din cauza poluării?

Evident, țara noastră nu stă foarte bine la acest capitol. În anul 2018 s-a estimat că 25.000 de oameni au murit prematur din cauza poluării aerului din România. Totodată, 3.500 de decese au fost din cauza dioxidului de azot, iar 730 din cauza ozonului. 

Capitala țării a încheiat anul 2021 la un nivel alarmant de poluare. Într-un studiu făcut în 20 de capitale din Europa, orașul București a prins podiumul la poluare, fiind devansat doar de capitala Macedoniei, Skopje, și capitala Serbiei, Belgrad.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net