Majoritatea șoferilor nu știu asta! Semaforul intermitent. Cine are, de fapt, prioritate
În România, multe semafoare trec în modul intermitent în anumite intervale, în special pe timp de noapte sau în perioadele cu trafic redus.
Scopul acestei măsuri este fluidizarea traficului și evitarea aglomerației, oferind șoferilor posibilitatea de a circula mai ușor atunci când intersecțiile nu sunt ocupate.
Totuși, funcționarea semafoarelor în regim intermitent nu exonerează șoferii de respectarea regulilor de prioritate și de conduită preventivă pentru siguranța circulației.
Regulile pentru șoferi la semaforul intermitent
Când un semafor funcționează în mod intermitent, participanții la trafic trebuie să fie vigilenți și să urmeze regulile corespunzătoare acestui tip de semnalizare.
În concret, șoferii trebuie să acorde atenție semnalului luminos și să fie prudenți la trecerile de pietoni, precum și la intersecțiile cu alte vehicule.
Dacă semaforul emite un semnal galben intermitent, șoferii sunt obligați să respecte indicatoarele rutiere care stabilesc ordinea de prioritate și, acolo unde este cazul, să cedeze trecerea.
Conform Codului Rutier, „semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere și a regulilor de circulație aplicabile în acel loc. Aceeași semnificație o are și semnalul galben intermitent de la o lampă amplasată într-o zonă periculoasă.”
Responsabilitățile pietonilor
De asemenea, pietonii trebuie să se asigure că au fost observați de către șoferi înainte de a începe traversarea. Deși pietonii au prioritate pe trecerile de pietoni, este recomandat să fie vigilenți și să evite traversarea în situații riscante.
Astfel, într-o intersecție unde există marcaje sau indicatoare care semnalizează o trecere de pietoni, șoferii sunt obligați să le acorde prioritate pietonilor. Totodată, pietonii au responsabilitatea de a respecta regulile de traversare.
În schimb, dacă nu există o trecere de pietoni semnalizată sau amenajată în zona respectivă, pietonii trebuie să cedeze prioritatea vehiculelor și să aștepte momentul când este sigur să traverseze.
Ce prevede legislația referitor la prioritatea pietonilor
Conform articolului 135, alin. (1), lit. h) din Codul Rutier, conducătorii de vehicule sunt obligați să acorde prioritate pietonilor care traversează drumul public prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, sau la culoarea verde a semaforului destinat lor, în condițiile în care pietonul se află pe sensul de mers al vehiculului.
Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia și numai prin locurile special amenajate și semnalizate. În lipsa acestora, pietonii din localități pot traversa la colțul străzii, doar după ce s-au asigurat că o pot face în siguranță, fără a pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic.
Pietonii au prioritate de trecere în fața vehiculelor doar când se află angajați în traversarea drumurilor prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, sau la semaforul verde destinat lor, conform articolului 72 din Codul Rutier.
Obligativitatea șoferilor de a acorda prioritate pietonilor
Atunci când semaforul funcționează pe galben intermitent, șoferii sunt obligați să respecte normele generale de circulație și să acorde prioritate pietonilor care se află deja pe trecerea de pietoni.
Această prevedere reflectă principiul responsabilității comune, care impune tuturor participanților la trafic să adopte o conduită preventivă, în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.