Milioane de români vor primi un ajutor de 1400 de lei. Cine va beneficia de această sumă și pe ce va putea fi cheltuită

O veste așteptată cu interes de milioane de români. Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a măsurilor de sprijin introduse anul trecut pentru a face față crizei energetice. Astfel, în 2024, aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile vor primi un sprijin financiar substanțial în valoare de 1.400 de lei, acordat în două tranșe pentru a ajuta la achitarea facturilor la energie.

2,8 milioane de gospodării vor primi un sprijin financiar substanțial. Foto: arhiva.
2,8 milioane de gospodării vor primi un sprijin financiar substanțial. Foto: arhiva.

Ce aduce noul ajutor și cum va fi distribuit

Ajutorul de 1.400 de lei se va acorda pentru plata facturilor la energie și va fi distribuit în două tranșe de câte 700 de lei fiecare. Prima tranșă va fi acordată în luna februarie 2024, acoperind perioada ianuarie-iunie 2024, iar cea de-a doua tranșă va fi distribuită în luna septembrie 2024, pentru perioada iulie-decembrie 2024.

Această inițiativă vine ca răspuns la creșterea semnificativă a prețurilor la energie, unde consumatorii casnici au fost afectați de majorări de peste 600% la energia electrică și de peste 535% la gazele naturale. În aceste condiții, peste 30% din bugetul unei gospodării cu venit mediu de 2.000 lei/membru/lună este alocat achitării facturilor la energie.

Cine sunt beneficiarii eligibili

Potrivit propunerii de ordonanță, vor beneficia de acest ajutor:

- Pensionarii sistemului public de pensii și beneficiarii de drepturi speciale cu vârsta de 60 de ani sau mai mult și venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- Familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei conform Legii nr. 277/2010;
- Familiile și persoanele singure care au dreptul la ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Cum vor fi distribuite voucherele și cum pot fi utilizate

Listele cu persoanele eligibile vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A. Beneficiarii vor putea utiliza aceste vouchere pentru a plăti cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile necesare prin virarea acestora în contul bancar al CN Poșta Română SA. În final, această măsură vine în sprijinul gospodăriilor vulnerabile, oferindu-le resursele necesare pentru a face față provocărilor generate de creșterea semnificativă a costurilor la energie.

image
image
image
image
image
image
calculator 1680905 1280 jpg
casa pereti bere jpg
copac jpg
camera hotel png
sala de clasa jpeg
image png
man 4134645 1280 jpg
 Carmen Brumă (46 de ani) este profesoară atunci când vine vorba de fitness și alimentație sănătoasă
image
actualitate.net
image
actualitate.net