Misterele picturii „Sinuciderea lui Saul”. Internauții au observat un detaliu inedit

Ultima actualizare:

Este posibil să fie pictați dinozauri într-o operă renascentistă? “Sinuciderea lui Saul” este o lucrare pictată de Pieter Bruegel cel Bătrân în anul 1562, în ulei pe panou de lemn cu înălțimea de 33,5 cm și lățimea de 55 cm. În prezent se află la Kunsthistorisches Museum din Viena și de câțiva ani a suscitat interesul internauților după ce cineva a semnalat “prezența” unor dinozauri în pictură.

Locul unde sunt plasați dinozaurii în pictura "Sinuciderea lui Saul" de Pieter Bruegel cel Bătrân
Locul unde sunt plasați dinozaurii în pictura "Sinuciderea lui Saul" de Pieter Bruegel cel Bătrân

În manieră renascentistă lucrarea este prezentată ca un eveniment contemporan, personajele fiind echipate cu armuri specifice secolului al XVI-lea. Bruegel cel Bătrân s-a lăsat influențat de pictorul german Albrecht Altdorfer și de lucrarea sa, Bătălia de la Issus, unde acesta din urmă reprezentase confruntarea dintre armatele lui Alexandru cel Mare și Darius, în special la modul în care a prezentat scenele cu masele de soldați și maniera în care a rezolvat chipurile lor.

Subiectul tabloului este moartea primului rege al lui Israel

Moartea primului rege al lui Israel este reprezentată în partea din stânga jos
Moartea primului rege al lui Israel este reprezentată în partea din stânga jos

Pe o inscripție aflată chiar pe tablou aflăm subiectul, o scenă destul de rar abordată de artiști și anume evenimentul dramatic din istoria vechilor evrei, moartea primului rege al lui Israel, momentul sinuciderii lui Saul în urma eșecului armatelor sale în lupta contra filistenilor, așa cum este descris în Biblie în Cartea Regilor, capitolul 31, versetele de la 1 la 5:

Filistenii însă s-au bătut cu Israeliții și au fugit aceștia de Filisteni și au căzut uciși pe muntele Ghelboa.  și au ajuns Filistenii pe Saul și pe fiii lui și au ucis pe Ionatan, pe Aminadab și pe Melchișua, fiii lui Saul. Lupta contra lui Saul ajunsese cumplită și arcașii îl loviră pe acesta, rănindu-l greu. Atunci a zis Saul purtătorului său de arme: Trage-ți sabia și mă străpunge cu ea, ca să nu vină acești netăiați împrejur să mă ucidă și să-și bată joc de mine". Purtătorul de arme însă n-a voit, căci se temea cumplit. Atunci Saul și-a luat sabia și s-a aruncat în ea. Văzând purtătorul de arme că Saul a murit, s-a aruncat și el în sabia sa și a murit cu el.”

Pictorul a ales să reprezinte momentul dramatic al morții purtătorului de arme în momentul în care inamicii îi ajunsese din urmă și urma să-i captureze. Moartea Lui Saul este interpretată ca o pedeapsă pentru mândria sa nelimitată mai ales că și Dante Alighieri îl plasase pe Saul în Purgatoriu, la locul de pedeapsă a celor mândri, în lucrarea sa Divina Comedie - lucrare la mare căutare în epocă. Prin numărul mare de soldați filisteni autorul adaugă dramatism lucrării subliniind lipsa de speranță pentru regele Saul. Această armată domină tabloul, regele și purtătorul său de arme rămânând în stânga jos a tabloului

Argumentele celor care susțin că sunt dinozauri

Detaliu cu "dinozaurii"
Detaliu cu "dinozaurii"

Într-un detaliu aflat aproape în centrul lucrării se pot observa trei personaje care călăresc niște ființe pe care unii internauți ii consideră dinozauri. și au și argumente 

  • 1. O cămilă este puțin mai mare decât un cal, iar în imagine se văd 4 călăreți călare, iar caii sunt de câteva ori mai mici decât dinozaurii. 
  • 2. Dimensiunile dinozaurilor din imagine sunt comparabile cu mărimea unui elefant. 
  • 3. Gâtul unei cămile se întinde în jos și înainte de corp, nu imediat în sus. Gâtul unei cămile este mult mai scurt și mai gros în raport cu lungimea sa. La o cămilă, capul este de cele mai multe ori mai jos decât cocoașa și întotdeauna mai jos decât călărețul. 
  • 4. De la sol capetele dinozaurilor sunt de două ori mai înalte decât spatele
  • 5. Cămilele nu sunt verzi. Există albe, maro și galbene. Iar dinozaurul cel mai din stânga din imagine este complet verde (deși este posibil ca culoare să se fi modificat pur și simplu în timp). 
  • 6. Niciunul dintre cele trei animale nu are cocoașă. 

Posibile explicații ale reprezentării “dinozaurilor”

Un posibil răspuns în poate fi găsit în observarea cu atenție a altor detalii. De exemplu călăreții sunt nefiresc de mari în comparație cu caii. Un călăreț de dinozaur ar trebui să aibă în acest caz cel puțin doi metri înălțime. Detaliile sunt deseori rezolvat doar prin câteva tușe având în vedere dimensiunea relativ mică a lucrării. Artistul a căutat să sublinieze efectul dramatic al regelui aflat în fața morții, impresia lăsată de marea de soldați care se pierde în depărtare și de șuvoiul de soldați înveșmântați în oțel. 

Încă o explicație ar putea fi faptul că în atelierele de pictură din acea epocă, fundalul, detaliile, draperiile, arhitectura erau deseori lăsate în seama ucenicilor și elevilor în timp ce maestrul se ocupa doar de lucrurile importante și trecea repede la următoarea comandă și de aceea este posibil ca “dinozaurii” să fi fost adăugați de un ucenic mai puțin talentat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net