O pizza apare într-o pictură veche de 2.000 de ani. Arheologii au făcut descoperirea la Pompeii

O pizza, alături de o cupă de vin, fructe uscate și mirodenii, apare într-un tablou vechi de 2.000 de ani, descoperit de arheologi la Pompeii, în apropiere de Napoli. Fresca a fost găsită în urma noilor săpături, pe pereții unei vechi case pompeiane.

O pictură cu o pizza veche de 2.000 de ani, descoperită în Pompeii / Foto: Twitter
O pictură cu o pizza veche de 2.000 de ani, descoperită în Pompeii / Foto: Twitter

O pictură de acum 2.000 de ani, descoperită în zona Pompeii, la un sit arheologic inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, în anul 2017, i-a luat prin surprindere pe arheologi, dar şi pe restauratorii care, iniţial, au confundat platoul cu o plăcintă. La o analiză mai atentă se pot observa ingredientele specifice de pe o pizza, probabil măsline care se găseau la discreţie în zonă, ierburi aromatice, carne şi poate ciuperci. Evident că nu este vorba strict de o pizza, așa cum o cunoaștem cu toții, în ziua de astăzi, având în vedere că lipsesc ingrediente de bază precum roșiile și mozzarella.  

„Este imposibil să nu te gândeşti la pizza”

Ceea ce vedem în această pictură pompeiană veche de 2.000 de ani seamănă cu o pizza, dar în mod evident nu este una, deoarece lipsesc unele dintre ingredientele sale cele mai caracteristice, cum ar fi roşiile şi mozzarella, a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO, relatează Adevărul.ro.  

Pentru că pizza a apărut în meniul nostru la începutul anilor 1900, mai degrabă ar fi focaccia, strămoşul pizzei, o specialitate care se mânca des în Roma Antică, potrivit arheologilor. Acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de „xenia”, a fost inspirat de „darurile de ospitalitate”, oferite oaspeţilor conform unei tradiţii greceşti care datează din perioada cuprinsă între secolele III şi I î.Hr.

Este imposibil să nu te gândeşti la pizza, apărută ca un fel de mâncare «sărăcăcios» în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea şi este servită chiar şi în restaurantele cu stele, a declarat directorul sitului Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel.  

Fresca a fost găsită în atriumul unei case, la care a fost anexată o brutărie, deja parțial explorată între 1888 și 1891 și ale cărei investigații au fost reluate în ianuarie trecut.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net