De unde este pizza? Care sunt originile celebrului fel de mâncare

Pizza are o istorie lungă. Care sunt originile acestui fel de mâncare. Pâinile plate cu toppinguri erau consumate de vechii egipteni, romani și greci, aceștia din urmă mâncând o versiune cu ierburi și ulei, asemănătoare focacciei de astăzi.

Pizza, un fel de mâncare iubit de majoritatea oamenilor
Pizza, un fel de mâncare iubit de majoritatea oamenilor

Unde își are originile pizza

Dar orașul de origine al acestui fel de mâncare este regiunea Campania din sud-vestul Italiei, unde se află orașul Napoli. Fondată în jurul anului 600 î.Hr. ca așezare greacă, Napoli -în anii 1700 și începutul anilor 1800 - era un oraș înfloritor pe malul apei. Din punct de vedere tehnic, un regat independent era renumit după numărul de muncitori săraci sau lazzaroni.

Citește și: Cutiile de pizza și impactul lor asupra mediului

„Cu cât te apropii de golf, cu atât populația lor este mai densă și o mare parte din viața lor se desfășura în aer liber, uneori în case care erau însemnau mai mult decât o cameră”, spune Carol Helstosky, autorul cărții Pizza: A Global History și profesor asociat de istorie la Universitatea din Denver.

Acești napolitani aveau nevoie de mâncare ieftină, care putea fi consumată rapid. Pizza — pâine cu diverse garnituri, consumate la orice masă și vândute de vânzătorii ambulanți sau restaurantele informale — au satisfăcut această nevoie.

„Autorii italieni și-au numit obiceiurile alimentare „dezgustătoare”, notează Helstosky. Aceste pizza timpurii consumate de săracii din Napoli prezentau garniturile gustoase îndrăgite astăzi, cum ar fi roșii, brânză, ulei, hamsii și usturoi.

Care este istoria pizzei

Italia s-a unificat în 1861, iar regele Umberto I și regina Margherita au vizitat Napoli în 1889. Legenda spune că perechea de călători s-a plictisit de dieta lor constantă din bucătăria franceză și au cerut un sortiment de pizza de la Pizzeria Brandi.

Soiul de care s-a bucurat cel mai mult regina se numea pizza mozzarella, o plăcintă acoperită cu brânză albă moale, roșii roșii și busuioc verde. Poate că nu a fost o coincidență că plăcinta ei preferată avea culorile drapelului italian. De atunci, se spune că acea combinație specială de topping a fost numită pizza Margherita.

Binecuvântarea reginei Margherita ar fi putut fi începutul unei nebunii de pizza în toată Italia. Dar pizza va rămâne puțin cunoscută în Italia dincolo de granițele Napoli până în anii 1940.

Totuși, la un ocean depărtare, imigranții din Napoli în Statele Unite își reproduceau pizza cu în New York și în alte orașe americane, inclusiv Trenton, New Haven, Boston, Chicago și St. Louis.

Napolitanii veneau pentru locuri de muncă în fabrici, la fel ca milioane de europeni la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Relativ repede, pizza a început să-i intrige pe non-napolitani și pe non-italieni.

Una dintre primele pizzerii documentate din Statele Unite a fost G. (pentru Gennaro) Lombardi's de pe Spring Street din Manhattan, autorizată să vândă pizza în 1905. Înainte de aceasta, felul acesta de mâncare era făcut în casă sau furnizat de vânzători fără licență.

Lombardi's, încă în funcțiune astăzi, deși nu se mai află în locația sa din 1905, „are același cuptor ca și inițial”, notează criticul alimentar John Mariani, autorul cărții “How Italian Food Conquered the World”.

Pe măsură ce italo-americanii și mâncarea lor au migrat din oraș în suburbie, de la est la vest, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial, popularitatea pizza a crescut în Statele Unite.

Nemaifiind văzută ca un răsfăț „etnic”, a fost din ce în ce mai identificat ca mâncare rapidă și distractivă. Au apărut variații regionale, hotărât non-napolitane, inclusiv pizza gourmet din California, acoperite cu orice, de la pui la grătar la somon afumat.

Pizza postbelică a ajuns în sfârșit în Italia și nu numai. „La fel ca blugii și rock and roll, restul lumii, inclusiv italienii, s-au apucat de pizza doar pentru că era americană”, explică Mariani.

Cea mai scumpa pizza din lume

În Agropoli, Salerno, poți comanda cea mai scumpă pizza din lume, creată de chef Renato Viola. Dacă vrei să încerci acest sortiment de pizza, trebuie să anunți dinainte, pentru că aceasta nu este o pizza obișnuită.

Aluatul se prepară cu 72 de ore înainte, se lasă la dospit, iar ingredientele sunt adevărate delicatese. Astfel, pe pizza de 12.000 dolari se regăsesc trei tipuri de caviar, homar din Norvegia, mozzarella de bivoliță și sare roz australiană din râul Murray.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net