Data la care Pământul se va confrunta cu o extincție în masă. Cercetătorii au dezvăluit momentul când vor dispărea oamenii
Oamenii vor dispărea de pe Pământ în 250 de milioane de ani – dar asta dacă ar fi să încetăm să ardem combustibilii fosili chiar acum, arată un nou studiu sumbru.
Data morții noastre va fi probabil și mai devreme
Simulările pe computer sugerează că planeta noastră se va confrunta cu o extincție în masă care va distruge toate mamiferele, raportează experții de la Universitatea din Bristol, citați de către Daily Mail.
Orice formă de viață încă în viață pe Pământ până în acest moment ar trebui să facă față temperaturilor cuprinse între 104 ° F și 158 ° F (40 ° C și 70 ° C), spun ei.
Dar calculele lor nu țin cont de gazele cu efect de seră emise de arderea combustibililor fosili și a altor surse cauzate de oameni – așa că data morții noastre va fi probabil și mai devreme.
Ar fi prima extincție în masă de la dispariția dinozaurilor
Ar fi prima extincție în masă de la dispariția dinozaurilor, acum aproximativ 66 de milioane de ani, când Pământul a fost lovit catastrofal de o rocă spațială masivă.
Noul studiu a fost condus de dr. Alexander Farnsworth, cercetător asociat la Școala de Științe Geografice a Universității din Bristol.
„Perspectiva în viitorul îndepărtat pare foarte sumbră”, a spus dr. Farnsworth.
„Nivelurile de dioxid de carbon ar putea fi niveluri duble ale curentului.
„Oamenii – împreună cu multe alte specii – ar muri din cauza incapacității lor de a renunța la această căldură prin transpirație, răcindu-și corpurile”.
Pangea Ultima, supercontinentul care va apărea în 250 de milioane de ani
În 250 de milioane de ani, toate continentele Pământului se vor muta împreună pentru a forma un supercontinent cunoscut sub numele de Pangea Ultima, potrivit cercetătorilor.
Pământul ar lua o formă de gogoașă cu o gaură mare interioară în mijloc - tot ce a mai rămas din oceanul Atlantic cândva puternic.
Între timp, Oceanul Pacific din jur ar ocupa cea mai mare parte a suprafeței Pământului.
Pangea Ultima este doar o posibilă proiecție a cum ar putea arăta supercontinentul Pământului odată ce tectonica plăcilor se va reuni.
Indiferent de alinierea exactă, oamenii de știință sunt siguri că continentele Pământului vor fuziona încet pentru a forma o masă fierbinte, uscată și în mare parte nelocuită.
Erupții vulcanice mai frecvente
Procesele tectonice din scoarta terestră care au reunit continentele ar duce la eupții vulcanice mai frecvente, care ar produce eliberări uriașe de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă, încălzind și mai mult planeta.
La aceasta se adaugă o altă formă mai puțin cunoscută de încălzire globală - strălucirea naturală a soarelui, care face planetele din ce în ce mai fierbinți.
„Supercontinentul proaspăt apărut ar crea efectiv un triplu zgomot, cuprinzând efectul de continentalitate, soare mai fierbinte și mai mult CO2 în atmosferă, de creștere a căldurii pentru o mare parte a planetei”, a spus dr. Farnsworth.
Rezultatul este un mediu în mare parte ostil, lipsit de surse de hrană și apă pentru mamifere.
Temperaturile larg răspândite între 40 și 50 de grade Celsius și extremele zilnice chiar mai mari, agravate de niveluri ridicate de umiditate, ne-ar pecetlui în cele din urmă soarta.”
Pentru studiu, oamenii de știință au folosit modele climatice computerizate pentru a simula tendințele temperaturii, vântului, ploii și umidității pentru Pangea Ultima.
Pentru a estima nivelul viitor de CO2, echipa a folosit modele de mișcare a plăcilor tectonice, chimie oceanice și multe altele pentru a mapa intrările și ieșirile de CO2.
Cercetătorii subliniază că nu au luat în considerare contribuția emisiilor de CO2 din arderea combustibililor fosili, citați în mod obișnuit ca fiind cea mai mare cauză a schimbărilor climatice în prezent.
Ei au estimat că CO2 ar putea crește de la aproximativ 400 de părți per milion (ppm) astăzi la mai mult de 600 ppm în multe milioane de ani în viitor.
„Desigur, acest lucru presupune că oamenii vor înceta să mai ardă combustibili fosili, altfel vom vedea acele cifre mult, mult mai devreme”, a spus coautor, profesorul Benjamin Mills de la Universitatea din Leeds.
Între 8% și 16% din pământ ar fi locuibil pentru mamifere
Descoperirile indică doar undeva între 8% și 16% din pământ ar fi locuibil pentru mamifere, dar probabil că toate speciile de mamifere vor fi distruse.
Pentru a înrăutăți lucrurile, supercontinentul ar fi situat în principal în tropicele calde și umede, așa că o mare parte a planetei s-ar putea confrunta cu temperaturi mai calde decât vor fi obișnuite multe specii de mamifere.
„Nu putem prezice pentru cât timp vor exista oamenii, totuși, dacă presupunem că durăm atât de mult, o astfel de lume viitoare ar fi inospitalieră pentru noi”, a spus dr. Farnsworth pentru MailOnline.
Profesorul a spus că am putea supraviețui dacă construim „adăposturi controlate de mediu, cu aer condiționat”.
„Dar probabil că ar trebui să construim alte facilități pentru a găzdui și producția de alimente”, a spus el.
O altă speranță pentru umanitate este formarea de civilizații pe alte planete din alte sisteme solare, dar în prezent aceasta este doar chestii științifico-fantastice.
„[Supraviețuirea] va depinde dacă putem scăpa de această planetă și, dacă nu, avem capacitatea de a folosi soluții de geoinginerie pentru a gestiona clima”, a spus dr. Farnsworth.
Studiul a fost publicat astăzi în Nature Geoscience.