Obiceiul banal care îți distruge dinții. Îl faci zilnic, iar dentiștii spun că e cel mai periculos lucru

Sorbirea băuturilor poate duce la daune pe termen lung la nivelul smalțului dinților, avertizează specialiștii. Nimeni nu se aștepta ca un obicei atât de banal să fie atât de dăunător.

Molarii, caninii și incisivii sunt mai predispuși la formarea de carii Foto: Facebook Sorina Stroe
Molarii, caninii și incisivii sunt mai predispuși la formarea de carii Foto: Facebook Sorina Stroe

Care este explicația stomatologului din New York

Doctorul Dante Devoti, un stomatolog din New York, a făcut dezvăluirea, provocând reacții destul de șocante. „Smalțul dinților este cea mai dură substanță mineralizată din corpul tău. Acidul este una dintre principalele cauze ale eroziunii dentare, se descompune și slăbește smalțul dur care acoperă dinții.

Iar expunerea prelungită la acid, în special lichide acide, poate determina demineralizarea și erodarea dinților. Din această cauză, molarii, caninii și incisivii sunt mai susceptibili la carii”, a explicat stomatologul.

Doctorul Devoti, specialist la Colegiul de Medicină Dentară al Universității Columbia, a explicat că saliva este, de fapt, unul dintre lucrurile care pot ajuta la neutralizarea acidității. Dar poate dura chiar o oră pentru ca acele niveluri de pH din gură să se neutralizeze, dezvăluie el.

De ce nu este bine să sorbi o băutură 

Când sorbi în mod regulat aceeași băutură, saliva nu are timp să ridice pH-ul (numerele scăzute indică mai multă aciditate). El a adăugat: „Este mai bine pentru dinți să bei o ceașcă de cafea, ceai, suc sau altă băutură într-un interval scurt de timp, decât să sorbi o ceașcă pe parcursul întregii zile”.

Zahărul îți distruge dinții

Zahărul este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății. Obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II şi problemele cardiace sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de consumul de zahăr. Pe lângă toate acestea zahărul ne distruge și dinţii.

În momentul în care zahărul intră în contact cu bacteriile, care există în mod natural în cavitatea bucală, se transformă în acid. Atâta timp cât aciditatea din salivă este crescută,  calciul de pe smalțul dinților se dizolvă. Procesul este numit demineralizare. Dacă procesul continuă, pot să apară complicații ale dinților.

Pâinea și jeleurile îți pot distruge dinții

Combinaţia de zahăr şi carbohidraţii din pâine este dăunătoare pentru dantură, iar pentru că se lipeşte de dinţi o face și mai nocivă. Spală-te pe dinți imediat după ce mănânci pâine.

Jeleurile, pentru că se lipesc de dinţi, afectează dantura. La fel se întâmplă și în cazul bomboanelor. Conțin multe zaharuri șipentru că stau pentru o perioadă lungă de timp în gura noastră, demineralizează smalțul dinților. În plus, dacă sunt zdrobite în dinți se tocește smalțul mult mai repede și apar cariile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net