Orașul din România unde poți să închiriezi o locuință cu doar 9 lei. De ce fug românii de el

Într-un colț uitat al județului Hunedoara, orașul Aninoasa, cu o populație de mai puțin de 3.500 de locuitori, își poartă povara istoriei sale într-un decor sumbru și nostalgic. Cândva un oraș înfloritor, Aninoasa a fost grav afectat de închiderea minelor de huilă, lăsându-l acum într-o stare de sărăcie și izolare.

Aninoasa. Foto: Adevărul.
Aninoasa. Foto: Adevărul.

În 1989, când a fost declarat oraș, Aninoasa găzduia peste 6.000 de oameni, iar mina din acest loc împlinea un secol de existență. Cu speranțe mari în privința viitorului său, orașul și-a văzut prosperitatea sfârșindu-se încet odată cu închiderea minelor de cărbune în anii '90. Astăzi, mai puțin de 3.000 de oameni trăiesc în acest colț de lume uitat de timp.

Mina de cărbune din Aninoasa, închisă definitiv în 2006

Mina de cărbune Aninoasa, care a funcționat timp de secole, a fost închisă definitiv în 2006, forțând mulți locuitori să-și părăsească casele și orașul în căutarea unor perspective mai bune. Cu mulți ani în urmă, Aninoasa era un oraș plin de viață, dar acum străzile sale pustii și clădirile abandonate vorbesc despre o altă epocă.

Orașul uitat de timp și industrie

Aninoasa a fost unul dintre orașele cheie din Valea Jiului, o regiune în care industria minieră de cărbune era vitală pentru economie. Cu toate acestea, odată cu închiderea minelor, orașul a intrat într-un declin din care nu a reușit să se redreseze cu adevărat. Astăzi, casele abandonate și străzile liniștite reprezintă o mărturie a luptei constante a locuitorilor pentru a face față schimbărilor economice bruște.

Mulți dintre cei care au rămas în Aninoasa sunt foști mineri, oameni care și-au dedicat viața acestei profesii periculoase și solicitante. În prezent, acești oameni se confruntă cu provocări, mulți dintre ei mulțumindu-se cu pensiile primite după ani de muncă grea în exploatările de cărbune. 

Chiriile modice și locuințele ruine

Cu toate că orașul Aninoasa oferă chirie la prețuri modice, începând de la 9 lei pe lună, locuitorii sunt puțini. Clădirile din oraș, majoritatea construite la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru familiile de mineri, sunt în stare de ruină și adăpostesc doar curajoșii sau pe cei care nu au avut altă opțiune.

Familiile vulnerabile au fost afectate în mod special, fiind nevoite să trăiască în condiții precare. Cu ajutor social sau venituri obținute din muncă zilnică, acești oameni se străduiesc să facă față dificultăților vieții într-un oraș în declin.

Viitor incert și lupta de zi cu zi

Aninoasa se confruntă acum cu provocări majore în încercarea de a-și reinventa viitorul. Clădirile vechi, avariate de cutremurul din 2023, au adus la evacuarea unor locuitori, care au fost relocați în containere temporare. Această situație a evidențiat vulnerabilitatea și izolarea în care orașul este acum.

Cei care locuiesc în containerele temporare se luptă cu spațiile mici și condițiile dificile, dar opțiunile sunt limitate. În ciuda acestor provocări, comunitatea Aninoasa își păstrează spiritul de luptă și speranța că vor găsi soluții pentru a face față unei realități tot mai dure.

Cu trecerea timpului, este incert cum se va dezvolta Aninoasa. În ciuda istoriei sale bogate și a amintirilor glorioase, orașul este acum martorul unei transformări amare, iar locuitorii săi se confruntă cu o luptă de zi cu zi pentru supraviețuire într-un oraș sărăcit de resurse și perspective.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
foame furculita apetit shutterstock
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net