Orașul în care mor cei mai mulți oameni din cauza căldurii. E unul dintre cele mai vizitate din România

Ultima actualizare:

Click! îți spune care este orașul în care mor cei mai mulți oameni din cauza căldurii. Paradoxal, acesta este și cel mai scump din România.

Orașul în care mor cei mai mulți oameni din cauza căldurii
Orașul în care mor cei mai mulți oameni din cauza căldurii

Temperaturile ridicate sunt asociate cu multe efecte asupra sănătății, inclusiv cu mortalitatea prematură, arată un studiu publicat în The Lancet, una dintre cele mai prestigioase reviste de știință din domeniul sănătății.

Aproape 100 de orașe din Europa au fost studiate de cercetători, iar pe primul loc la acest capitol negativ s-a regăsit tocmai Cluj-Napoca.

„Orașul Cluj-Napoca, din România, a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de locuitori. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, se arată într-un articol publicat de Euronews.com, care citează un studiu din revista The Lancet.

Cluj-Napoca este orașul european în care mor cei mai mulți oameni din cauza căldurii

Studiul din The Lancet a fost publicat pe 31 ianuarie 2023, dar primarul Emil Boc susține că datele sunt „depășite”, din moment ce studiul face referire la vara anului 2015.

„Datele din 2015 sunt complet depășite, acum avem in implementare un proiect de 100 de milioane de euro pentru 200 de hectare de spatii verzi în oraș. Iar toate investițiile din 2015 încoace au avut în vedere plantarea de mai mulți copaci, chiar și în locuri unde nu au existat (vezi de Ex Piața Lucian Blaga și în alte locuri) . Până în 2030 avem în strategie plantarea a 100.000 de copaci”, a precizat edilul orașului Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, activiștii de mediu critică faptul că dezvoltarea imobiliară accelerată și necontrolată a dus la apariția unor blocuri și case în zone verzi ale orașului, cum ar fi pădurea Hoia și pădurea Făget.

Ce spune studiul făcut de cei de la The Lancet

Cercetătorii au realizat o evaluare a impactului efectului de insulă de căldură urbană (UHI) asupra sănătății și a mortalității adulților cu vârsta de peste 20 de ani. Studiul a fost făcut în 93 de orașe europene, iar datele sunt culese din vara anului 2015. 

Concluzia celor de la The Lancet a fost că „în general, 6.700 de decese premature ar putea fi atribuite efectelor UHI”, adică aproximativ 4,33% din toate decesele de vară”.

Am estimat că creșterea acoperirii cu arbori la 30% ar răci orașele cu o medie de 0,4°C. De asemenea, am estimat că 2.644 de decese premature ar putea fi prevenite prin creșterea acoperirii arborilor orașului la 30%, ceea ce corespunde la 1,84% din toate decesele de vară”, se arată în studiu, conform sursei citate.

Orașele europene afectate cel mai mult de căldură

Când vine vorba de mortalitatea legată de căldură, orașele Europei de Sud și de Est au înregistrat un număr mai mare de decese care pot fi prevenite, arată Euronews.

„Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, cu 32 de decese la 100.000 de oameni. Orașul are doar 7% acoperire cu copaci”, susține sursa citată.

Un alt oraș afectat de lipsa zonelor „verzi” este Lisabona, care are doar 3,6% acoperire cu copaci. La polul opus se află capitala Norvegiei, Oslo, care are cea mai mare acoperire a arborilor, cu 34%.

„Reducerea deceselor cauzate de valurile de căldură va necesita o abordare pe mai multe direcții - de la creșterea spațiului verde până la investiții în clădiri prietenoase cu căldura”, transmit jurnaliștii de la Euronews.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net