Păsările din România care fac coaliții și se bat ca-n filmul „Fight Club”, cu public, zile întregi. Cine pierde e mort. FOTO&VIDEO
Luptele pentru putere, care de multe ori sunt foarte sângeroase, există și în lumea păsărilor din România, fiind practicate aproape în fiecare perioadă a anului.
De departe unele dintre cele mai feroce lupte, exact ca în filmul Fight Club, se duc la noi în țară între la ciocănitorile de ghindă (Melanerpes formicivorus). Puterea este sinonimă cu dreptul a se reproduce, iar pentru acest beneficiu păsările sunt dispuse să-și sacrifice viața.
De multe ori, zeci de ciocănitori, care se grupează în coaliții și se războiesc între ele zile în șir, pentru un loc în teritoriul folosit pentru împerechere, unde se află rezervele de hrană și unde au dreptul să cuibărească doar cei mai puternici.
În tot acest timp, alte păsări din aceeași specie se adună la locul confruntării și asistă la luptă. Pe lângă dreptul la reproducere, ciocănitoarele victorioase își cresc puii împreună, într-un fel de societate privilegiată.
La fel ca la oameni, și la ciocănitori veștile circulă repede. Atunci când o pasăre moare și societatea poate primi noi membri, lupta pentru ocuparea locului vacant începe în doar câteva minute. Dar, de cele mai multe ori, prețul plătit pentru acest beneficiu este foarte mare.
Comportamentul bizar al ciorcănitorilor, studiat de oamenii de știință
Comportamentul ieșit din comun al ciocănitorilor de ghindă a fost documentat de cercetători într-un studiu publicat, recent, în revista Current Biology.
„Poți vedea păsări cu ochii scoși, cu sânge pe pene. În timpul luptei, rivalii cad la sol cu ghearele încleștate. Ciocurile acestor păsări sunt ca niște sulițe și pot răni foarte ușor”, a relatat autorul principal al studiului, Sahas Barve, de la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian, pentru New York Times.
Haosul creat în timpul confruntării este dificil de observat cu ochiul liber. De aceea, oamenii de știință au folosit tehnologie avansată pentru a le urmări mișcările.
Așa au descoperit, suprinși, cum ciocănitorile se luptă până la zece ore pe zi, timp de mai multe zile, în fața unei asistențe formate din alte ciocănitori care își părăsesc propriile teritorii pentru a asista la confruntări.
Studiul furnizează mai multe informații despre aceste zburătoare, care formează rețele sociale complexe. Ciocănitorile de ghindă trăiesc în grupuri de până la 16 păsări, în pădurile de stejar din America de Nord, America Centrală și America de Sud.
În fiecare grup social există un număr de masculi și femele care se reproduc și care își cresc puii împreună, cu ajutorul puilor mai mari, care încă nu și-au câștigat locul într-unul dintre teritoriile de reproducere.
Dar, această pasăre există și pe teritoriul României, pe toată perioada anului. Pentru a se asigura că au hrană atunci când muștele sau alte insecte sunt greu de găsit, păsările fac găuri în scoarța groasă a stejarilor, unde stochează ghinde.
Atunci când păsări reproducătoare de un anumit sex mor sau dispar dintr-un grup social, începe lupta pentru putere.
Se bat doar păsări de același sex
La bătălie participă doar păsări de același sex. Acestea formează coaliții de două sau trei păsări, care se bat unele cu altele până când rămâne doar o coaliție victorioasă.
Potrivit studiului, la o bătălie participă până la 12 coaliții, iar conflictul durează între cinci zile și o săptămână. Luptele sunt atât de crâncene, încât zgomotul produs de păsări poate fi auzit de la sute de metri distanță.
Totuși, cercetătorii nu au reușit să își dea seama care este beneficiul pentru spectatori, dar speculează că păsările care asistă la luptă învață, acumulând informații prețioase despre lupte și strategiile celor care se bat.