Animal extrem de rar, văzut pentru prima dată în România. E doar a treia oară când e observat în Europa

Ultima actualizare:

Un sturz cu creastă galbenă, pasăre americană extrem de rară, a fost observată pentru prima oară în România, pe coasta Mării Negre. Este a treia observație a acestei păsări pe continentul european.

Sturz cu creastă galbenă Foto: Pixabay.com
Sturz cu creastă galbenă Foto: Pixabay.com

Sturz american cu creastă galbenă, observat în România

„Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibăreşte în pădurile de foioase din Statele Unite şi Canada şi iernează în pădurile tropicale şi subtropicale din Caraibe, Mexic şi America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observaţii provenind din Insulele Azore şi Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei.

Cu toate acestea, am capturat, în 17 octombrie, un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european”, a arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, într-un comunicat de presă, scrie Digi24.ro.

Ce alt exemplar a fost găsit

De asemenea, pe lângă acest exemplar de sturz american cu creastă galbenă, marţi a fost prinsă în cadrul taberei de pe Grindul Chituc şi o raritate asiatică: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără.

Cu cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie, a arătat Grupul Milvus, s-a stabilit un nou record zilnic pentru tabăra de cercetare pe care o organizează de zece ani. „Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele trei săptămâni”, a mai arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus.

Despre sturzul cu creastă galbenă

Sturzul cu creastă galbenă, numit științific Seiurus aurocapilla, este o pasăre cântătoare, originară din America de Nord și poate fi văzută și auzită în pădurile mixte din regiunile estice ale Statelor Unite și Canadei. Sturzul cu creastă galbenă este o pasăre de mici dimensiuni, cu un aspect discret, maroniu și o parte inferioară albă.

O caracteristică pentru care și este numit sturz cu creastă galbenă este creasta de culoare portocalie sau auriu strălucitor. Este o pasăre extrem de rară care preferă pădurile umede și mlăștinoase, cu un strat bogat de frunze pe sol, deoarece se cuibărește la sol, în locuri cu verdeață și multă vegetație.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net