Unul din cele mai rare animale de pe planetă trăiește și în România. Au mai rămas doar câteva exemplare în toată lumea

Unul dintre cele mai rare animale de pe planetă trăiește și în România. El trăiește doar în Delta Dunării. În lume se mai găsesc doar câteva exemplare.

Unul din cele mai rare animale de pe planeta trăiește și în România
Unul din cele mai rare animale de pe planeta trăiește și în România

Animalul rar care trăiește în România

În Delta Dunării trăiesc peste 300 de specii de păsări, iar multe dintre ele sunt rare sau pe cale de dispariție. Peste 100 dintre ele sunt migratoare, iar unele sunt sedentare.

Cunoscut și sub numele de șoimul sacru, șoimul dunărean, este una dintre cele mai interesante păsări din Delta Dunării. Aceasta e cea mai rară specie de pasăre clocitoare de pe teritoriul țării noastre.

Specia, care preferă zonele deschise, aride de stepă, având pâlcuri de pădure și pășuni. Lungimea corpului este de 47-55 cm, iar greutatea medie de 730-990 pentru masculi, în timp ce femelele au 970-1300 g.

Cât măsoară aripile șoimului

Șoimul trăiește doar în Delta Dunării / foto: pasaridinromania.sor.ro
Șoimul trăiește doar în Delta Dunării / foto: pasaridinromania.sor.ro

Avergura aripilor acestor păsări are între 105 și 129 cm, care este destul de mare, în comparația. Este mare și puternic, fiind un șoim preferat de crescători pentru vânătoare.

Are mai multe culori, de la maro ciocolatiu până la aproape alb. Șoimul dunărean este o pasăre solitară, teritorială și foarte agresivă. Nu este amenințată de vreo specie în lumea animală. În schimb, omul reprezintă singurul pericol pentru ea.

Mai mult, acest timp de șoim este foarte agil. Când plonjează după pradă, atinge o viteză de 321 km/h. Hrana acestei specii de șoim cuprinde păsări, mamifere mici și șopârle. Atacă păsări până la dimensiunea gâștelor, dar porumbeii sălbatici și stăncuțele sunt cele preferate.

Cele mai multe dintre exemplare trăiesc între 5 și 7 ani, dar pot ajunge chiar și până la 10 ani. În captivitate, șoimul dunărean poate trăi mai mult, chiar și între 15 și 25 de ani.

Șoimii din Delta Dunării ajung la maturitatea sexuală la vârsta de 2-3 ani, dar femelele pot cuibări încă de la un an. La împerechere, masculul are un ritual nupțial pe care îl execută. Mai exact, acesta planează asupra teritoriului ales și emite sunete puternice pentru a chema femelele. Uneori, în timpul acestui ritual, masculii le aduc hrană femelelor.

Câte exemplare mai sunt în lume

Șoimul dunărean ocupă, în general, cuibul altor păsări răpitoare. Printre acestea se numără și codalbii, pe care îi alungă din cuib, informează pasaridinromania.sor.ro. În perioada iernii, șoimul dunărean merge în Africa și în Peninsula Arabică.

Pe continentul nostru mai există foarte puține exemplare, mai concret 360-540 de perechi. Cel mai mult a scăzut în perioada 1970-1990, iar tendința a continuat și în deceniul 1990-2000. Cele mai mari efective există în Ungaria, Ucraina, Serbia și Turcia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net