Planta care alungă țânțarii. Este comestibilă și aduce miresme plăcute în casă sau în curte: „Conține substanțe care au proprietăți de insecticid”
Știai că există anumite plante care te scapă de țânțari? Nu numai că sunt folosite în mâncăruri sau oferă mirosuri plăcute în încăperi, dar s-a dovedit că pot fi și un adevărat insecticid natural.
Crizantema ajută la combaterea țânțarilor
Horticultorii din Buzău au demonstrat că anumite plante conțin substanțe care pot distruge țânțarii. Acestea pot fi folosite drept un insecticid natural, pentru a alunga insectele supărătoare. Ei bine, printre alte plante care au acest efect, se numără și crizantemele. Crizantema comestibilă are cel mai nociv efect asupra țânțarilor. Știați că din aceste flori se produc pastilele pe care le folosim în aparatele alimentate la priză, destinate să elimine aceste insecte?
”Conţin substanţe care au prorpietăţi de insecticid. Pastilele acelea se fac din flori şi frunze de crizanteme. Sunt presate, apoi le introducem în acele dispozitive care prin încălzire secretă mirosul crizantemei, un miros plăcut pentru noi, dar nu şi pentru ţânţari”, explică un horticultor din Buzău, potrivit adevărul.
Busuiocul și tomatele te scapă de țânțari
Chiar și busuiocul ornamental ne poate scăpa de insectele enervante. Acesta conține o substanță numită eugenol, care ține la distanță țânțarii. De asemenea, potrivit cercetătorilor, această plantă este special creată pentru a fi cultivată în ghivece și ținută în apartamente.
”Este o plantă aromatică, o plantă medicinală, condimentară şi repelentă pentru ţânţari, deoarece conţine uleiuri esenţiale, eterice, care nu sunt pe placul ţânţarilor. E bine să avem busuioc în casă, pentru că purifică şi este sănătoasă”, mai spune cercetătorul.
O altă plantă care alungă țânțarii sunt tomatele. Da, ați auzit bine. Deși s-ar spune că folosesc doar la mâncare, tomatele sunt un inamic puternic al țânțarilor. Iată ce spun horticultorii.
”Pe lângă aspectul acesta decorativ, frumos, această plantă are şi caracter de repelenţă pentru ţânţari. Fiind din familia solanacee, este acoperită cu o pudră foarte fină, numită tomatină. În tomatină se găseşte o substanţă foarte toxică, solanina. Ţânţarul, când atinge planta, se încarcă pe picioare cu aceşti grâunciori de tomatină şi când încearcă să scape de ei se ajută de trompa cu care absoarbe sângele când ne înţeapă. În scurt timp, acel ţânţar piere”, adaugă Costel Vânătoru.