Povestea cozonacilor direct din brutărie. Am copt cozonaci de sărbători la o brutărie din Piața Reșița
Au și cozonacii povestea lor! Unică, aromată, pufoasă și deosebită. Noi am aflat special penru Click! povestea cozonacilor, direct din brutărie, pentru că am copt cozonaci de sărbători la o brutărie din Piața Reșița. Tot acolo unde am descoperit și pâinea gigant de 2 metri.










Ce cantități uriașe de produse și ingrediente se folosesc la comenzile pentru sărbători, cât costă și ce sortimente de cozonaci vor românii, ne-a povestit exclusiv pentru Click!, Adrian Carp, proprietarul și administratorul brutăriei artizanale din Piața Reșița, acolo unde cozonacii sunt acum încă la dospit, pe bandă rulantă, pentru a onora toate comenzile clienților de sărbători, și urmează să intre în cuptoarele încălzite special pentru ei.
Cantități impresionante de produse pentru cozonaci în preajma Crăciunului
Câte materiale și ingredinte consumați pentru comenzile de sărbători pentru cozonacii pe care îi faceți în brutăria dumneavoastră de la Piața Reșița?
În anii 2004-2010 începeau comenzile din luna noiembrie pentru cozonaci. Acum e specific sărbătorilor, în preajma sărbătorilor de Crăciun sau de Paște încep comenzile și cumpărătorii vin să ia cozonacii, să fie proaspeți.
Există și cantități uriașe de ingrediente pe care le consumați, câtă cacao sau cât zahăr puneți per total la comenzile pentru cozonacii de Crăciun?
Noi avem un contract cu o fabrică și luăm făină de calitate de acolo, ne aprovizionăm cam triplu față de obicei. În perioada sărbătorilor, dacă noi folosim normal cam o tonă de făină pe lună, acum folosim cam 4-5 tone de făină, în perioada sărbătorilor. Cacao, undeva la 150 de kilograme, zahăr, în jur de o tonă.
“Vindem în jur de 4000-5000 de cozonaci”
Se mai poartă cozonacii Dubai sau cu fistic? Aveți mai multe cereri pentru ei decât pentru cozonacii clasici?
Avem. Sunt clienți care cer cozonaci cu fistic, cozonacul cu fistic nu este simplu, este amestecat cu ciocolată, cacao cu ciocolată. Avem și astfel de comenzi. Noi avem cozonaci cu nucă, cacao, stafide și rahat. Unii clienți doresc cozonaci doar cu nucă și cacao, alții doar cu nucă, cacao și stafide, alții cu cacao, ciocolată și cu fistic, depinde de gustul clienților.
Care este recordul cozonacilor, să zicem, vânduți acum, de Crăciun, pentru sărbătorile de iarnă?
Fiind așa o perioadă foarte scurtă, timpul este mai comprimat, în ultimele două săptămâni, o săptămână și jumătate, vindem în jur de 4000-5000 de cozonaci. La sărbătorile pascale depășesc un pic mai mult.
Vă aprovizionați din timp cu tot ce trebuie ca să puteți face față comenzilor de sărbători?
De obicei ne aprovizionăm cam cu o lună de zile înainte de începerea comenzilor.
Ați fost vreodată copleșiți de comenzi și nu le-ați putut face față?
Da. Mai sunt perioade de Crăciun, de Paște, la Moșii de iarnă, Moșii de vară, mucenicii, sunt niște perioade care sunt pline și trebuie să triplăm atunci cantitățile.
Ce prețuri aveți aici, la brutărie, pentru cozonaci?
Noi avem cozonacul la 1,400 kg și prețul începe de la 80 de lei până la 140 de lei, cel cu cacao și fistic, în funcție de preferite și cerințe.
Ce tip de cozonac comandă lumea cel mai mult de sărbători?
De regulă, de Crăciun și de Paște, mai comandă, pe lângă cozonac și pasca de Paște, flori, japoneze, pâine împletită și cozonacul clasic în mod special.
Rețeta cozonacilor clasici care se vând la brutăria din Piața Reșița arată așa pentru cantități mai mari, coca fiind pusă apoi la malaxor pentru frământare.
Rețetă cozonac bio pentru 42 cozonaci la 600 de grame bucata
18 kilograme făină
4 kilograme zahăr
7 l lapte
1500 gr. Unt
800 g ulei
70 bucăți gălbenuș ou
180 gr. sare
2,5 kg drojdie
Mod de preparare:
Se încălzește laptele la 37 grade, se adaugă zahărul, gălbenușurile de ou, sarea și esențele, se amestecă bine apoi se pun toate ingredientele peste făină și se frământă. Drojdia se pune la sfârșit. După ce se răcește laptele se pune peste făină.
Crema de nucă bio
5 kg nucă măcinată
2,5 kg zahăr
500 grame cacao
Sare
Esențe


































