Povestea fascinantă a familie de români care a decis viitorul țării. Din țărani au ajuns boieri respectați de toată lumea

Familia Callimachi, una dintre cele mai remarcabile și influente din istoria Moldovei, a avut un parcurs deosebit, începând de la originile sale umile în rândul răzeșilor din Orhei și ajungând la cele mai înalte poziții sociale și politice ale vremii.

O imagine a Palatului Callimachi de la Stânceşti / FOTO: monumenteuitate.org.ro
O imagine a Palatului Callimachi de la Stânceşti / FOTO: monumenteuitate.org.ro

Contribuția familiei Callimachi istoria românilor a fost adesea determinantă

Plecând de la statutul modest al răzeșilor din Orhei, familia Callimachi a cunoscut o ascensiune spectaculoasă pe scara socială în doar două secole, devenind una dintre cele mai importante familii boierești din Moldova. Evoluția sa a fost marcată de călătoria către înaltul demnitar al Principatelor, influențând adesea cursul istoriei românilor.

Interesant este că, în ciuda prestigiului său, familia Callimachi și-a păstrat rădăcinile moldovenești. Originea sa nu era grecească, așa cum s-ar fi crezut, ci autentic moldovenească, conform mărturiei lui A.D. Xenopol.

Inițial cunoscuți sub numele de Călmașu, aceștia erau țărani răzeși din zona Orheiului, stabilindu-se ulterior în zona Dornelor. Primul membru cunoscut în documente a fost Vasile Călmașu, în jurul anului 1640, căsătorit cu Arvunia și având un fiu pe nume Teodor.

Teodor a fost primul din familie care a urcat pe scara puterii, ajungând vornic de Câmpulung Moldovenesc și căsătorindu-se cu Ruxandra, fiica domnitorului Moldovei, Grigore Ghica. Descendenții săi au ocupat poziții importante, cum ar fi mitropolitul Gavril Callimachi, și au contribuit semnificativ la viața politică și culturală a epocii.

Teodor Callimachi, bijuteria diplomaţiei româneşti

Teodor Callimachi, în special, a fost o figură cheie în istoria românilor din secolul al XIX-lea. Educându-se în străinătate și devenind un diplomat remarcabil, a fost un susținător activ al Unirii din 1859 și a jucat un rol esențial în recunoașterea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor. Experiența sa diplomatică l-a condus chiar și la Istanbul, unde a reușit să obțină recunoașterea Unirii Principatelor de către Imperiul Otoman.

După o carieră diplomatică impresionantă, Teodor Callimachi s-a retras pe moșiile sale din Stâncești, unde a ridicat un palat remarcabil în stil neo-clasic, devenind un centru de cultură și educație în nordul Moldovei.

În timp ce familia Callimachi s-a bucurat de prestigiu și influență în vremurile sale de glorie, ea a înregistrat și momente paradoxale. Unul dintre cei mai cunoscuți membri, Scarlat Callimachi, a devenit cunoscut ca „Prințul Roșu” pentru angajamentul său față de socialism și activismul politic de stânga în România interbelică. Această traiectorie neobișnuită a ilustrat diversitatea și complexitatea istoriei familiei Callimachi.

De-a lungul timpului, familia Callimachi și-a câștigat reputația de a fi alături de țărani și de a promova educația în comunitățile lor. Moșia lor din Stâncești a servit ca refugiu și centru de rezistență în timpul răscoalei din 1907, reflectând preocuparea lor pentru binele comunității.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Catherine Zeta Jones si Michael jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Verde pentru Biciclete
podul giurgiu ruse jpg
Regele Charles si Printul William Foto GettyImages (3) jpg
vreme furtuna png
airplane cabin 7022154 1280 jpg
pofta manacare jpg
Copil spital
image
actualitate.net
image
actualitate.net