Povestea fascinantă a românilor care au deturnat un avion TAROM, pentru a evada din comunism

Ultima actualizare:

Dorința de libertate i-a determinat pe mai mulți români să ia măsuri extreme în perioada comunismului. Mii de oameni au încercat să evadeze din țara lor, pentru a începe o nouă viață în Occident. În timp ce unii încercau să traverseze Dunărea înotând, alții se gândeau la un plan demn de filme cu spioni, în încercarea de a ajunge în Viena, în primăvara anului 1971. Una dintre cele mai captivante povești este cea a românilor care au deturnat un avion, pentru a-și vedea visul cu ochii.

Povestea fascinantă a românilor care au deturnat un avion TAROM
Povestea fascinantă a românilor care au deturnat un avion TAROM

Adalbert Moka, Robert Vamos, Alexandru Miheller, Ianos Weizer şi fraţii Ioan şi Iosif Papp sunt cei șase români care au plănuit, timp de 10 luni, deturnarea unui avion în cele mai mici detalii, în anul 1971, în perioada comunistă.  Totul a început când Adalbert Moka, din Marghita, o localitate la 50 de km de Oradea, liderul grupului, a văzut la televizor o știre despre deturnarea unei aeronave, atunci această idee a început să prindă rădăcini în mintea sa. 

Au tras câteva focuri în aer

Cei șase au ales o cursă care urma să plece de la Oradea la Viena. Se întâmpla pe data de 27 mai 1971. În ciuda faptului că doreau să se urce în avion, nu au găsit bilete, așa că, și-au schimbat planul: după ce toți pasagerii se vor urca la bord, să meargă cu o mașină pe pistă, aproape de avion, și să-l deturneze. Zis și făcut. Au făcut rost de două puști de vânătoare cu țevile tăiate, două pumnale și un pistol și au plecat spre aeroportul din Oradea, 4 dintre ei pe un drum, iar ceilalți doi pe un alt drum, ca să nu trezească suspiciuni. 

Cum socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, din cauza emoțiilor, Weiser a pornit motorul înainte să fie finalizată îmbarcarea pasagerilor. Văzând mașina pornită, ceilalți doi au început să alerge și ei către avion, iar mașina s-a oprit la trei metri distanță de aeronavă. Odată ajunși lângă avion, bărbații au tras câteva focuri în aer, iar oamenii au început să strige speriaţi: „Teroriştii! Teroriştii!“. „Noi, cei care aveam armele de vânătoare, am tras în aer. Nu mișcați! Mâinile sus!”, a declarat, Adalbert Moka, pentru adevarul.ro

Paznicul din apropierea avionului a fost dezarmat și piloții au fost siliți să urce în carlingă. De fapt, doar co-pilotul și telegrafistul, întrucât pilotul reușise să fugă la turnul de control. Cu toate acestea, aeronava IL-14 a reușit să decoleze, cu toate că asupra ei era lansată o rafală de gloanțe.

Liderul celor șase a fost condamnat la închisoare

Co-pilotul a făcut tot posibilul pentru a nu a ajunge la Viena, astfel că a luat legătura cu turnul de control, în încercarea de a ateriza pe aeroportul din Arad, dar cei șase nu i-au permis astfel de trucuri. După două ore, avionul TAROM cu 40 de oameni la bord a ajuns la Viena. Acolo, Adalbert Moka, liderul celor șase, a fost condamnat la 30 de luni de închisoare pentru deturnarea avionului, iar ceilalți membri, pedepse mai mici. După ce au fost eliberați, aceștia s-au angajat, iar lucrurile pentru ei au început să meargă din ce în ce mai bine.

În anul 1975, lui Adalbert Moka îi era atât de dor de soția lui, încât a încercat să ajungă în România, pentru a o lua cu el, însă, a fost prins de grăniceri în Iugoslavia şi trimis în România. Judecat în țara natală, Moka a primit 23 de ani de închisoare, pedeapsă ce i s-a înjumătățit printr-un decret dat în 1988 de Ceaușescu. A fost închis la Craiova timp de 12 ani. După Revoluția din 1989, a plecat cu soția sa în Ungaria. Cu toate că a încercat să ajungă în Austria, din cauza lipsei vizei, a fost dat jos din tren.  

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net