Povestea lui Sorin, românul care produce Busuioaca de bohotin, cel mai iubit vin din țară: „E de calitate, nu se găsea înainte”

Românii manifestă o pasiune deosebită pentru vinurile autohtone, iar preferința lor evidentă a fost reflectată și în mediul online, unde Busuioaca de Bohotin a fost declarată cea mai căutată varietate în anul precedent.

Sorin produce de cinci ani Bosuioaca de Bohotin / foto: captura observator news
Sorin produce de cinci ani Bosuioaca de Bohotin / foto: captura observator news

Descriindu-l ca un vin roze simplu, însă plin de licori și cu o complexitate ușor de înțeles, experții îl prezintă ca pe un deliciu accesibil pentru toți. Pe locurile următoare în topul preferințelor se regăsesc soiurile de Fetească Neagră și Fetească Regală.

De unde vine numele celui mai iubit vin românesc

Originea numelui său sugerează că acest soi de vin provine din Bohotin, un pitoresc sat situat la o distanță de câțiva zeci de kilometri de Iași. Cultivat doar în câteva regiuni selecte din România, acest soi se remarcă prin boabele de struguri de un violet-rozaliu.

Busuioaca de Bohotin, delectarea preferată a românilor, este produsă de Sorin, care a moștenit viile de la bunici și, timp de cinci ani, a produs această licoare apreciată de mulți. Descriindu-l ca fiind un vin roz demi-dulce sau demi-sec, Sorin Crețu subliniază că, deși simplu, este un vin de excepție care nu se găsea anterior în România.

„E un vin rose demi-dulce sau demi-sec. E un vin simplu, dar cred că e un vin de calitate. Nu se găsea înainte în România”, spune Sorin Crețu, producător Bohotin, potrivit Observator News.

Cezar Ioan, somelier, explică că gusturile tot mai apreciate sunt cele pentru vinurile aromate, cu un rest de zahăr, preferabil roz, spumante sau efervescente, iar Busuioaca de Bohotin îndeplinește toate aceste cerințe cu succes, ceea ce suscită un interes crescând pentru acest soi.

O sticlă de vin nu are un preț piperat

Prețul unei sticle de vin poate varia între 20 și 70 de lei, clasamentul fiind dominat în continuare de vinurile românești, cum ar fi Feteasca Neagră și Feteasca Regală, recomandate în mod special de către experți pentru degustare.

Marinela Ardelean, expertă în vinuri, adaugă că alegerea vinurilor se bazează pe soiurile cunoscute, care sunt ușor de apreciat și de înțeles, contribuind astfel la promovarea și susținerea producătorilor locali.

Popularitatea vinului "cu bule" crește constant, indiferent dacă vorbim de spumant, prosecco sau șampanie. Ciprian Ionașcu, somelier, explică că acesta este adesea alegerea ideală pentru a începe o seară și a trezi papilele gustative.

Tendința către sustenabilitate se regăsește și în industria vinicolă, unde vinurile bio devin din ce în ce mai căutate, cu un preț mediu de aproximativ 80 de lei, reflectând atenția și responsabilitatea față de mediu și consumatori.

Deși consumul mediu de vin pe lună pentru un român este puțin peste doi litri, iar țara se situează pe locul 13 în lume la producția viticolă, este demn de remarcat că 95% din producția internă este destinată consumului intern, subliniind astfel importanța pieței locale pentru industria vinicolă românească.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net