Povestea româncei care a transformat un sat din România în brand internaţional. „Ne-am regăsit în lucrurile simple și bune, în poveștile care vindecă”

Dacă România are un dar inepuizabil, acela este dat de oameni. Oameni care știu să viseze, să se întoarcă la rădăcini, să transforme ce pare pierdut într-un nou început. Iar în satul Mândra, din Țara Făgărașului, acest vis a devenit realitate. Aici, tradiția a fost reinventată, iar un sat aparent uitat de lume a ajuns pe harta internațională – cu un brand, o identitate și o comunitate mai vie ca niciodată, scriu cei de la observatornews.ro.

Povestea româncei care a transformat un sat din România în brand internaţional.
Povestea româncei care a transformat un sat din România în brand internaţional.

Cum a început totul

Totul a început cu o întrebare pusă în glumă, dar luată în serios de Alina Zară. „De ce costă o rochie din Vogue cât o mașină?” a întrebat o mătușă. Răspunsul l-a dat Alina prin fapte, nu prin vorbe. A luat „zdrențele” din podurile caselor vechi și le-a transformat în piese de artă purtabilă – tricouri cusute manual, cu inserții din ștergare tradiționale și mesaje puternice: Mândru că sunt român, Doamne-ajută!, Nu putem crește fără rădăcini.

Așa s-a născut Mândra Chic. Nu doar un brand de haine, ci un manifest cultural. O declarație de dragoste față de satul românesc autentic, față de comunitate, față de trecutul care nu trebuie uitat. De la un articol în Vogue la comenzi din toată lumea, Mândra a devenit, cu ajutorul Alinei, un reper de identitate românească.

Muzeul de Pânze și Povești

Dar Alina nu s-a oprit aici. În casa în care cu ani în urmă căuta comori ascunse, a deschis Muzeul de Pânze și Povești. A adunat în jurul ei oameni, a inspirat comunitatea să participe, să-și spună poveștile, să se redescopere. Astăzi, Mândra este poate singurul sat din România cu un muzeu pe fiecare uliță. Aici, muzeele nu sunt doar clădiri, ci punți între generații.

Un garaj a devenit muzeu al comunismului. O bibliotecă găzduiește arhive digitale cu fotografii recuperate din podurile satului. În subsolul muzeului, artiști din toată lumea vin să creeze, inspirați de energia locului și de ospitalitatea oamenilor.

Șezătorile, odinioară simple adunări ale femeilor din sat, au căpătat o forță nouă. Aici, se țese nu doar dantelă, ci și spirit comunitar. Femeile din Mândra spun că lucrul împreună le-a vindecat sufletele, le-a readus mai aproape, le-a redat sensul. „Oamenii s-au îndepărtat unii de alții. Disprețul și invidia au crescut. Dar noi aici ne-am regăsit în lucrurile simple și bune, în poveștile care vindecă”, spune Alina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Salată boeuf   shutterstock jpeg
Qiviut yarn skein jpg
easter 1238348 1280 jpg
smoothie freepik jpg
citit carte barbat istock jpg
metabolism, energie jpg
terci de ovaz cu mure si mere jpg jpeg
 În terapia care combate agitaţia nervoasă şi stările de insomnie se recomandă infuziile de lavandă jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net