Produsele adorate de sărbători care nu sunt, de fapt, românești! Puțini oameni știu că nu sunt originare din țara noastră
Aceste produse de sărbători sunt deja tradiționale, iar mulți dintre noi nu ne putem imagina Crăciunul fără să simțim gustul acestora. Din acest motiv, mulți dintre noi ne putem gândi că ele sunt gătite de strămoșii noștri de secole, sau, poate chiar că aceștia le-au și inventat! Însă, aceste produse nu sunt chiar atât de tradiționale precum am crede!

Atunci când privim la cele mai faimoase rețete de-a lungul lumii, în multe cauzuri vom vedea că ele au fost influențate, în timp, de diverse alte culturi și populații. În unele cazuri, cum ar fi cel al multor preparate tradiționale din Balcani, deja este imposibil să spunem, cu certitudine, în ce țară au apărut, pentru prima oară.
Iar nici măcar preparatele care în țara noastră sunt tradiționale de sărbători, cum ar fi caltaboșul, salata de boeuf, sau sarmalele, nu sunt o excepție de la această regulă! Sarmalele, de exemplu, sunt gătite în Orient de mii de ani! Acum două milenii, evreii pregăteau sarmale învelind carne tocată în varză, iar în rețetă mai erau folosite și stafide, zahăr, roșii și lămâi!
De unde provin preparatele tradiționale de sărbători
Toba este un alt produs tradițional, care se găsește în mai toate magazinele din țară, în apropiere de Crăciun. Însă, spre surprinderea multora dintre noi, ea nu este originară din România! Această rețetă este de origine europeană, iar unele teorii spun că ar fi fost inventată în Marea Britanie.
De asmenea, nici caltaboșul nu este originar din țara noastră! Cârnații au început să fie pregătiți acum 5.000 de ani, în Sumer, o regiune care astăzi se află în sudul Irakului. Iar în varianta pe care noi o cunoaștem drept caltaboși, ei apărut cu mai bine de două milenii în urmă! Acest preparat este menționat în cântul al 18-lea din „Odiseea” lui Homer.
Salata de boeuf este originară din Rusia
Desigur, de la masa de Crăciun nu poate lipsi nici faimoasa salată de boeuf! Iar acest preparat delicios a apărut în Rusia, în anul 1860! Atunci, bucătarul rus Lucien Olivier, ce avea origini franco-belgiene, a inventat această rețetă.
Însă, el nu a dezvăluit niciodată metoda originală prin care a preparat salata, iar după moartea lui, ea a fost „reconstruită” de alți bucătari.