Regele român care a declanșat o cruciadă împotriva fostului socru. A ajuns la tron la vârsta de 15 ani
Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara timp de peste trei decenii, între 1458 şi 1490. Acesta a fost cel care a declanșat un război chiar împotriva fostului socru: George de Podiebrády.
Care a fost prima țintă a regelui Matia Corvin
Pe Matia Corvin l-a preocupat multă vreme ideea războiului cu cehii. Prima sa țintă a devenit Boemia. Pretextul pentru o intervenţie armată i l-a furnizat papa Paul al II-lea care a decis să rezolve problema husită. Matia Corvin, care scrisese Romei încă din 1465 că este gata să lupte pentru cauza creştinătăţii, „fie împotriva turcilor, fie împotriva cehilor”, momentul a fost cât se poate de potrivit, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.
Regele Matia Corvin declanșează o cruciada împotriva fostului socru
George de Poděbrady, fostul socrul a lui Matia Corvin, și-a făcut dușmani în rândul nobililor din partidul papal, care s-a adunat la Zelená Hora (Grüneberg) în 28 noiembrie 1465 pentru a-și exprima nemulțumirile și a încheia o alianță împotriva regelui. Această alianță a fost susținută încă de la început de papa Paul al II-lea, iar la 23 decembrie 1466 papa l-a excomunicat pe George și a pronunțat depunerea lui din rangul de rege al Boemiei, eliberându-i pe toți credincioșii catolici din Boemia de jurământul lor de credință față de George.
Matia Corvin cucerise o mare parte din Moravia
Împăratul Frederic al III-lea și regele Matia Corvin, fostul aliat al lui George, s-au alăturat nobililor boemi răsculați, declanșând Războiul Boem. Regele Matia a cucerit o mare parte din Moravia și a fost încoronat de partidul papal în centrul metropolitan morav de la Olomouc, ca rege al Boemiei, la 3 mai 1469.
Timp de trei ani, regele a condus operaţiunile militare, obţinând succese militare chiar de la început. În primăvara lui 1470, printr-o ultimă campanie, Matei Corvin şi-a definitivat stăpânirea asupra Moraviei şi Sileziei.
Cine a fost Matia Corvin
Matia Corvin avea 8 ani când familia lui a stabilit să se căsătorească. Viitoarea soție era Elisabeta de Cilli, fiica lui Ulrich al II-lea, conte de Cilli, și a Caterinei Brancovici, fiica despotului sârb Gheorghe Brancovici. Ce doi copii s-au căsătorit patru ani mai târziu, însă Elisabeta s-a îmbolnăvit și a murit după trei luni.
Ecaterina de Podiebrády, fiica lui George de Podiebrády, regele Boemiei, a fost a doua soție a lui Matia Corvin. Cei doi s-au căsătorit pe 1 mai 1461, la Buda. Ecaterina avea numai 12 ani. Tânăra regină a Ungariei a murit după nici trei ani, la nașterea primului copil.
După moartea soției și copilului, Matia Corvin se va recăsători abia în 1476, cu Beatrice de Napoli, însă nu a avut niciun moștenitor în urma mariajului. Singurul urmaș care i-a supraviețuit lui Matia Corvin a fost un fiu nelegitim, Ioan.
Ce limbă vorbea Matia Corvin
Cu toate că avea origini atât maghiare, cât și române, Matei Corvin nu vorbea deloc limba română. Însă fiind poliglot, cunoștea și vorbea fluent maghiara, italiana, croata, latina, dar și germana, ceha, slovaca sau alte limbi slave. Probabil pentru că în vremea sa limba română nu era total creată, Regele jumătate maghiar, jumătate român, nu vorbea deloc limba noastră. Abia în anul 1521 apare primul înscris în limba română, lucrare intitulată „Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”, adresată judelui Brașovului.
Corvin a murit în chinuri groaznice
Domnia lui Corvin a fost una foarte apreciată, acesta reușind să stea pe tron 32 de ani cu toate că, marea nobilime maghiară a uneltit mereu pentru a-l detrona. Se spune că, ar fi reuşit să-şi pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soţia regelui.
Corvin se pare că și-a dat ultima suflare în chinuri groaznice. Iată care este adevărul despre moartea sa! Acesta era tratatat de reumatism de medicul reginei şi acesta i-ar fi administrat plumb sub formă de tratament. El ar fi murit prin otrăvire, înainte să împlinească 50 de ani.