Româncă din Italia, campioană mondială la gătit. Preparatul inedit care i-a adus notorietate

Ultima actualizare:

O româncă a devenit campioană mondială la gătit. Mai exact, femeia care este originară din Sibiu, a obținut titlul de „Cel mai bun cușcuș din lume”, după ce a participat la o competiție culinară internațională ce a avut în Sicilia acum doi ani.

Claudia Catană, născută și crescută în comuna Jina din Sibiu, trăiește de 20 de ani în Italia. Femeia și-a deschis, chiar înainte de pandemia provocată de Covid19, un restaurant, Cicina ai monti", în comuna Bracciano. 

O româncă care locuiește în Italia e campioană mondială la preparat cușcuș. Foto: arhiva personală.
O româncă care locuiește în Italia e campioană mondială la preparat cușcuș. Foto: arhiva personală.

Cum a ajuns în Italia

Acum 20 de ani, după ce a terminat liceul, Claudia a plecat să viziteze Roma, orașul unde sora ei deja lucra. Voia să petreacă acolo în jur de două săptămâni, însă ea s-a îndrăgostit iremediabil de această țară și s-a decis să-și caute de muncă ca să poată rămâne acolo.

„Venită din România, totul era nou, Italia m-a cucerit pe loc! Dar parcă era altfel atunci, acum exact 20 de ani! Roma mi se părea mult mai frumoasă. Aveam 18 ani și venisem inițial pentru o vacanță de doar două săptămâni. Întoarsă în România, gândul mi-a rămas la Roma, așa că am decis să îmi încerc norocul în Italia", a povestit românca, citată de Rotalianul.   

Sora mea mi-a spus că vacanța e vacanță, dar, din păcate, se găsește de muncă mai mult la curățenie sau ca baby sitter. Hotărârea mea însă era luată. I-am spus că, indiferent dacă va fi să stau și singură, să pornesc de jos, sunt sigură că o să mă descurc. O să găsesc un loc de muncă și să mă întrețin!”, a adăugat ea. 

A lucrat la început ca bonă și menajeră, dar și-a dorit mai mult

Claudia a povestit că la început a lucrat bonă și ca menajeră, însă a făcut cursuri ca să învețe la perfecție limba italiană și, astfel, să aibă șanse să-și construiască o carieră în alt domeni pentru că nu își dorea să facă curățenie toată viața. 

Nu mă duceam la distracții, ca alți tineri români. Puneam bani deoparte, iar duminica și în orele libere pe care le aveam, mergeam la Sant’Egidio (n.red. o asociație care se ocupă cu sprijinirea străinilor) și învățam limba italiană, făceam cursuri. Am început să citesc cărți în italiană, și să mă uit în jur, în căutarea unor noi ocazii. Îmi spuneam că nu toată viața o să fac curățenie, am abia 19 ani”, a mărturisit Claudia. 

Afișul care i-a schimbat viața

Doi ani mai târziu, în timp ce se afla în autobuz, a văzut un afiș care avea să-i schimbe viața. Este vorba despre o reclamă la un curs de gătit, pe care după ce a văzut-o, Claudia și-a dat seama că asta îți dorește să facă. „Eram în autobuz, la Roma și am văzut un afiș cu o publicitate la un curs de bucătărie. Mi s-a aprins un bec, dintr-o dată mi-am dat seama ce aș vrea să fac, deși nu eram o expertă în bucătărie până atunci. Cursul era scump, cam 1.000 de euro, pentru 3 săptămâni de învățat și trei luni de stagiu. Dar aveam bani puși deoparte și am văzut o șansă, un drum nou care mi se deschidea în față”, adaugă femeia.

Claudia a recunoscut că nu avea multe cunoștințe despre arta gătitului și erau preparate pe care nu știa să le facă, însă asta nu a împiedicat-o pe româncă să reușească în acest domeniu.  „Nu cunoșteam multe lucruri, de exemplu fructele de mare. Aveam de pregătit gamberi, scampi, mă uitam la ei, mi-era frică să-i ating, să-i curăț. Da, cel mai greu mi-a fost cu preparatele de mare, pentru că noi nu avem în România așa de multe feluri de pește”. 

Ce s-a întâmplat după finalizarea cursului

După ce a finalizat cursul de gătit, românca a fost aleasă să facă stagiul final la restaurantul Mirabelle, unul dintre cele mai renumite restaurante din capitala Italiei. Acolo, ea a avut ocazia să-l întâlnească și să lucreze cu Chef Giuseppe Sestito, care are o stea Michelin. Femeia a petrecut acolo mai bine de trei luni, timp în care a învățat foarte multe lucruri.

 „În bucătărie era o ordine desăvârșită, cu reguli de fier. Nu zbura o muscă, cum s-ar spune. Totul era sub controlul atent al lui Chef Sestito. De acolo, am învățat disciplina, modul în care se respectă aducerea felurilor de mâncare la mese, la minut, atenția către materia primă, să fie de cea mai bună calitate. Rețetele, foarte elaborate, erau pe bază de pește, exact ce mă speria pe mine la început”, își mai aminteșe campioana mondială la gătit cușcuș.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net