Ruina misterioasă din România. Povestea blestemată a ultimilor grofi de pe Valea Mureșului

Ultima actualizare:

O mică pădure de brazi în satul Lăpușnic din Hunedoara adăpostește ruinele unei capele misterioase, povești ale unei epoci trecute devastate complet de jefuitori. Aici, înmormântați în cripta familiei Lazăr, membrii familiei nobiliare au trăit în bogăție și au condus cu mândrie moșia în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, soarta lor s-a schimbat dramatic în timpul regimului comunist, iar moșia a fost deposedată și familia alungată.

Cripta familiei Lazăr. Foto: arhiva/adevarul
Cripta familiei Lazăr. Foto: arhiva/adevarul

Bogăția familiei Lazăr și castelul în Lăpușnic

Familia Lazăr, timp de peste două secole, a dominat Valea Mureșului din Hunedoara cu sute de hectare de terenuri agricole și pădure. În mijlocul satului Lăpușnic, au construit un conac luxos la începutul secolului al XIX-lea, care a fost considerat bijuteria zonei. Castelul dispunea de numeroase încăperi, o curte generoasă și chiar un arboretum amenajat cu castani, pini și arbuști ornamentali. În împrejurimi, dealurile au fost transformate într-o podgorie aclimatizată cu soiuri nobile de viță de vie aduse din Franța.

De la bogăție la distrugere. 1918 și anii comunismului

Conacul familiei Lazăr. Foto: Adevărul.
Conacul familiei Lazăr. Foto: Adevărul.

În toamna anului 1918, moșia familiei Lazăr a suferit o soartă tragică, fiind devastată de localnici, la fel ca și celelalte moșii ale grofilor de pe Valea Mureșului din Hunedoara. Cu toate acestea, cumpătându-se în anii interbelici, familia Lazăr a reușit să-și mențină posesiunile și prestigiul. Însă, după instaurarea regimului comunist, familia a fost evacuată cu forța de pe moșie în anul 1949. Castelul a fost transformat în sediul Gospodăriei Agricole Colective Lăpușnic, iar moșia, împreună cu bunurile familiei, au fost pierdute odată cu instaurarea comunismului.

Laszlo Lazăr în fața autorităților comuniste

Într-o poveste a epocii comuniste, Lazăr Lazăr a fost considerat "chiabur" și a fost trimis în închisoare pentru trei ani și jumătate. O parte semnificativă a averii familiei Lazăr a fost confiscată, iar reședința lor a fost transformată în sediul Gospodăriei Agricole Colective. Documente din anii '70 arată că sediul fermei s-a degradat rapid în decadelor următoare naționalizării.

De la comunism la retrocedare

După prăbușirea regimului comunist, Laszlo Lazăr s-a întors în sat și a muncit ca inginer agronom. În anii 2000, moșia pierdută a fost retrocedată urmașilor săi, marcând o revenire timidă a familiei pe vechiul domeniu. Totuși, conacul a rămas închis și părăsit, iar moștenirea familiei a fost știrbită, scriu cei de la Adevărul.

Blestemul și ruina criptei familiei Lazăr

Cripta familiei Lazăr. Foto: arhiva.
Cripta familiei Lazăr. Foto: arhiva.

În pădurea de brazi lângă fosta tabără școlară, cripta familiei Lazăr a fost complet devastată. Toate mormintele au fost jefuite în timp, iar cele mai bine construite au fost distruse după 1990. Localnicii povestesc că familia ar fi lăsat un blestem asupra celor care au distrus vechea capelă, iar aceasta este o legendă care a traversat generațiile.

Familia Lazăr nu a fost singura care a avut de suferit. Criptele și moșiile altor familii înstărite, române și maghiare de pe Valea Mureșului din Hunedoara, au împărtășit aceeași soartă. În satul Bretea Mureșană, capela care găzduia mormintele familiei Nagy a fost și ea devastată, iar aceasta este doar una dintre multele tragedii care au marcat această regiune istorică.

În final, povestea moșiei și criptei familiei Lazăr rămâne un simbol al schimbărilor dramatice și adesea nedrepte prin care au trecut familiile nobiliare în timpul secolului XX. Ruinele capelei și criptei sunt mărturii mărunte ale unui trecut glorios și, totodată, ale unei epoci întunecate care a schimbat ireversibil destinele acestor familii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net