Satul din România care „atinge” cerul. Unde se află localitatea situată la cea mai mare altitudine din țară

Tu știi unde se află satul din România care este situat la cea mai mare altitudine din țară? Peisajale sale unice atrag atât turiști străini, cât și români, care își doresc să se reîntoarcă în fiecare an, cu toate că este un sat izolat, unde ajungi greu până și vara. Se spune despre acest loc parcă desprins dintr-un basm că „atinge cerul”, aflându-se la o altitudine cuprinsă între 1.250 metri și 1.400 metri. Este vorba despre satul Măguri, din comuna Măguri-Răcătău, județul Cluj.

Măguri, satul care este situat la cea mai mare altitudine din România / foto: captură video
Măguri, satul care este situat la cea mai mare altitudine din România / foto: captură video

Ai auzit de satul Măguri? Cu toate că este o localitate uitată de timp, unde doar sătenii și turiștii ocazionali impresionați de peisajele care îți taie răsuflarea mai pun piciorul, se spune despre aceasta că „atinge cerul”, căci este situată la cea mai mare altitudine din România. Măguri face parte din cele trei sate care alcătuiesc comuna Măguri-Răcătău, în județul Cluj, Transilvania.

Prima atestare documentară a satului datează din 1724, când așezarea era cunoscută sub numele de Măgura Alpestris. Măguri este situat la o altitudine cuprinsă între 1.250 de metri și 1.400 de metri, astfel că este un sat izolat, unde ajungi cu greu chiar și vara, iar iarna accesul devine aproape imposibil.

Măguri, satul din România care „atinge” cerul 

Potrivit legendei locale, satul Măguri era adesea vizitat de nobilii Imperiului Autro-Ungar, atunci când își doreau să se relaxeze. Bărbații veneau aici să vâneze și să guste din mâncarea pregătită de săteni, în timp ce femeile își petreceau timpul cu gospodinele. Satul are aproximativ 390 de case și se întinde pe 13.000 ha. Este situat pe un platou montan tipic, înconjurat de munți și râuri.

De asemenea, localnicii nu au acces la electricitate aici, însă gustările pregătite cu drag și atitudinea călduroasă a sătenilor, fiind dornici să împărtășească secretele unei vieți simple și frumoase, cât și frumusețea naturii, îi fac pe turiști să își dorească să se reîntoarcă în în Măguri. Pentru cei din sat, liniștea și pacea sufletească sunt mai prețioase decât orice bun material.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
paper 2588827 1280 jpg
obiect de tezaur unicat descoperit in olt   foto arhiva Adrian laurentiu manea (1) jpeg
inundatii galati   foto FB costel fotea7 jpg
inundatii polonia jpg
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
image png
1 proverbe japoneze jpg jpeg
Panait Istrati. Pe verso, însemnarea: „Atena 1928 1 ianuarie” (© ANR, SANIC, Colecția Documente Fotografice, F I 6776)
image
actualitate.net
image
actualitate.net