Scriitorul celebru care a fost implicat în dispariția unui alt tezaur dacic de mare valoare. Ce s-a întâmplat cu „Cloșca cu puii de aur”

Ultima actualizare:

Tezaurul de la Pietroasa este un tezaur arheologic format din mai multe obiecte din aur, descoperit în anul 1837, în Postul Paștelui, pe Dealurile Istriței, după cum se arată în unele declarații ale celor care l-au găsit Tezaurul, cunoscut sub numele de „Cloșca cu puii de aur“, fusese vândut după ce ocupase un loc de cinste printre exponatele Principatelor Unite la Expoziţia Universală de la Paris din 1867. 

Un alt tezaur dacic celebru a fost furat acum 150 de ani. Foto: captura DIGI 24
Un alt tezaur dacic celebru a fost furat acum 150 de ani. Foto: captura DIGI 24

Cine au fost cei responsabili 

Cei care ar fi fost responsabili de o asemenea faptă reprobabilă erau tocmai comisarul general al Principatelor la sus-pomenita manifestare, Alexandru Odobescu (fost scriitor, arheolog și om politic român), și premierul în funcţie, Ion Brătianu. 

Într-adevăr, tezaurul nu era în ţară la acea dată, spre deosebire de celelalte exponate (antichităţi daco-romane) care ajunseseră deja la cei care le aveau în proprietate. Două zile mai târziu, „Monitorul Oficial“ publica un comunicat care încerca să lămurească lucrurile, precizând că tezaurul era expus temporar la South Kensington Museum. 

Se încerca convingerea Guvernului să readucă în țară tezaurul 

Tezaurul de la Pietroasa a fost furat în 1875. Foto: wikipedia
Tezaurul de la Pietroasa a fost furat în 1875. Foto: wikipedia

Însă dezminţirea guvernului nu era de ajuns; ziarul lui Cesar Bolliac – un personaj cunoscut pentru animozitatea sa faţă de Alexandru Odobescu (cauzată de disputele dintre cei doi în materie de arheologie, care s-au manifestat mai ales în anii 1870) – a atacat din nou, și mai violent, susţinând că executivul vrea să înșele opinia publică.

În articolul din 6/18 februarie 1868, „Trompeta Carpaţilor“ susţinea că South Kensington Museum nici măcar nu exista, aducând ca dovadă Dictionnaire universel al lui Bouillet, care nu-l menţiona. Dar lucrarea lui Bouillet vedea lumina tiparului în 1854, iar muzeul amintit se inaugura un an mai târziu.

Au urmat o serie de apeluri ale redacţiei către senatori, deputaţi și publiciști, care să convingă guvernul să readucă în ţară tezaurul. Rumorile s-au stins către sfârșitul lunii februarie și au fost definitiv înlăturate de Alexandru Odobescu prin „Darea de seamă despre ducerea și expunerea Tezaurului de la Pietroasa, la Paris și la Londra, în anii 1867 și 1868“, publicată în „Opiniunea Constituţională“ (14 octombrie 1869) și „Traian“ (16 septembrie 1869).

Problemele lui Alexandru Odobescu 

Aceasta a fost numai una dintre problemele lui Alexandru Odobescu după prima participare a României la o expoziţie universală. I s-au mai adăugat o gestiune neglijentă a fondurilor alocate, care a dus la acumularea de datorii către meseriașii francezi cu care a lucrat la Paris (geamgii, parchetari, tapiţeri, tâmplari etc.), deteriorarea unor exponate în timpul transportului la întoarcerea în ţară și restituirea lor într-o stare ce nu a făcut decât să-i nemulţumească pe proprietari.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Lumanare, Getty jpg
1 astm bronsic jpg jpeg
image png
ten tanar suplimente
legume fructe vitamine naturale jpg
cumparaturi Paste jpg
Elveția, o țară recunoscută pentru nivelul ridicat de trai  Foto Freepik com jpg
vaci facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net