Sfânta Parascheva 2023. Ce trebuie să facă femeile însărcinate, ca bebelușul să se nască sănătos
Sute de mii de persoane sunt așteptate în perioada 7 – 15 octombrie la pelerinajul organizate cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Printre ei se află oameni de toate vârstele, cu dorințe și rugăciuni fierbinți care speră că Sfânta le va fi grabnic ajutătoare. Printre acești oameni se regăsesc și femeile însărcinate. Iată ce este bine să facă pentru ca bebelușul să se nască sănătos.
A început pelerinajul Sfintei Parascheva
Pelerinajul a început sâmbătă, dis-de-dimineață, mai exact la ora la ora 6:00, când racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scos din Catedrala Mitropolitană. După procesiunea realizată de un sobor format din 32 de preoți, racla a fost plasată sub un baldachin special în curtea Mitropolitană. Zeci de autocare pline cu pelerini au ajuns deja la sfintele moaște, unde oamenii se vor putea ruga timp de 7 zile.
Bineînțeles printre ei, cu mic, cu mari, se află oameni din toate categoriile sociale și care sunt legați de aceeași credință puternică. Cei care însă nu pot ajunge la moaștele Sfintei Parascheva, trebuie să țină cont de câteva sfaturi. Este bine ca în această săptămână să fie foarte atenți la curățenia sufletească. Sunt zile pe care este bine să le petreacă în rugăciune, smerenie și fapte bune.
Pentru femeile însărcinate există chiar câteva sfaturi speciale dacă vor ca bebelușul să se nască sănătos.
Ce să facă femeile însărcinate în această perioadă
Femeile însărcinate ar trebui să evite să desfășoare muncă grea în ziua Sfintei Parascheva. Este recomandat să nu se implice în activități de spălare și călcare, și să se abțină de la vorbe răutăcioase despre ceilalți, deoarece credința spune că acestea pot avea repercusiuni negative asupra lor. Cu scopul de a asigura bunăstarea copilului lor, de a experimenta o naștere fără durere și pentru a proteja nou-născutul de orice necaz, este bine ca femeile însărcinate să facă fapte bune și să dea de pomană, oferind ajutor nu doar copiilor, ci și celor aflați în nevoie și suferință.
Sfânta Parascheva este cunoscută pentru puterile ei vindecătoare și de ocrotire, iar mulți credincioși se roagă la ea pentru sănătate și protecție. Femeile însărcinate pot face rugăciuni speciale către Sfânta Parascheva, cerându-i ajutorul și binecuvântarea pentru o sarcină sănătoasă și pentru un copil sănătos la naștere. Încrederea în puterea sfintei poate aduce liniște și confort în această perioadă specială. În plus, în ziua Sfintei Parascheva, bisericile organizează slujbe și procesiuni speciale pentru a celebra această sfântă. Femeile însărcinate sunt încurajate să participe la aceste slujbe religioase pentru a primi binecuvântarea și ocrotirea Sfintei Parascheva.
Rugăciunea femeii însărcinate
„O, Împărate Sfinte, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, izvorule al vieții și al nemuririi, Îți mulțumesc că în căsătoria mea m-ai făcut vas ales al binecuvântării și al darului Tău. Căci Tu, Stăpâne, ai zis: „Creșteți și vă înmulțiți, umpleți pământul și-l stăpâniți!”
Îți mulțumesc și mă rog: Binecuvântează acest rod al trupului meu, care mi-a fost dat de către Tine; ocrotește-l și dă-i viață întru Duhul Tău cel Sfânt; dă-i creștere întru sănătate și trup curat cu mădulare bine întemeiate. Sfințește trupul lui, mintea, inima și toate simțurile și dăruiește acestui prunc care se naște suflet înțelept și întemeiază întru el frica Ta.
Înger credincios, păzitor sufletului și trupului îi dăruiește. Păzește-l, ține-l, întărește-l și-l adăpostește pe el în pântecele meu până în ceasul nașterii lui și nu-l tăinui pe el în pântecele maicii sale, pentru că mâinile Tale l-au alcătuit dându-i viață și sănătate.
O, Doamne Iisuse Hristoase, întru atotputernicele și părinteștile Tale mâini încredințez copilul meu. Așază-l pe el sub mâna harului Tău și prin Sfântul Duh sfințește-l și-l înnoiește întru viața veșnică, pentru ca să fie mădular al Cereștii Tale Împărății. Amin.
O, întru tot Milostive Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, caută și mă păzește pe mine, roaba Ta, de frică și de duhurile cele rele care caută să strice lucrul mâinilor Tale, iar când va veni ceasul și timpul meu, izbăvește-mă de dureri. Luminează-mi neputințele cele din timpul ieșirii și dă-mi întărire și putere la naștere. Fă-o grabnică prin atotputernicul Tău ajutor, că slava lucrului Tău este aceasta și tăria atotputerniciei Tale, lucrul harului Tău și al inimii Tale milostive. Amin!”