Credincioșii se adună la Iași, deși pelerinajul de Sfânta Parascheva începe pe 7 octombrie

Ultima actualizare:

„Așteptăm peste 300.000 de români la Sfânta Parascheva”. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj religios din România. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi scoasă spre închinare sâmbătă dimineață.  

Pelerinajul de Sfânta Parascheva
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva este cel mai mare din România. Foto: doxologia.ro

Deși mai sunt 33 de ore până când racla cu moaștele Sfintei Rarascheva va fi scoasă pentru închinare pelerinilor, la Iași autocarele aduc într-una credincioși. Nu, aceștia nu au uitat ziua dar vor în schimb să ocupe un loc cât mai în față la cel mai mare pelerinaj religios din România.  

Sfânta Cuvioasă Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoarea Moldovei

Ce spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei  

,,Nu știm cu certitudine din ce localități provin credincioșii care au ajuns zilele acestea la Catedrala Mitropolitană, dar prezența a fost în număr mare în această perioadă. Este un fenomen cu care ne-am obișnuit, deoarece există persoane care doresc să evite aglomerația. 

Astfel, vin cu mai mult timp înainte, cam două săptămâni, până în momentul în care începem, oficial, manifestările. Această perioadă coincide și cu începutul noului an universitar și mulți dintre cei care ajung la Catedrală sunt studenți sau rudele lor venite din alte orașe ale țării.  

Am observat deja, în weekend, prezența mai multor autocare din alte județe ale țării, care au adus crendincioși pentru a se ruga la Sfânta Cuvioasă Parascheva", a precizat pentur adevarul.ro, preotul Marian Timofte reprezentant al organizatorilor 

Ce trebuie să știi despre pelerinajul de Sfânta Parascheva 

Racla cu moaștele martirei va fi scoasă oficial din catedrala mitropolitană a Moldovei sâmbătă dimineață la ora 06:30 și așezată în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Mitropolitane anunță basilica.ro 

Sute de mii de persoane sunt așteptate în perioada 7 – 15 octombrie la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Potrivit reprezentanților Mitropoliei Moldovei, anul trecut, în toate cele nouă zile de pelerinaj au participat peste 340.000 de persoane la manifestările organizate de hramul Catedralei Mitropolitane din Iași.

Baldachinul unde vor fi depuse moaștele Dfintei Parascheva
Baldachinul unde vor fi depuse moaștele va fi împodobit cu flori pe 6 octombrie.Foto:ziaruldeiasi.ro

Baldachinul unde va fi depusă racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi împodobit mâine de o familie de florari din București, recunoscută pentru că îmbracă în plante și creează aranjamente florale deosebite de mulți ani atât pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva cât și pentru evenimentele importante de la Patriarhia Română, inclusiv ornarea Crucii de Bobotează.  

Evenimente importante ale pelerinajului de Sfânta Parascheva 

-Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când, de la ora 6.00 cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva.  

-La ora 6.30, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie. 

-Tot pe 7 octombrie, între orele 7.00-7.30 are loc Sfinţirea apei (Aghiasma mică) – lângă corpul C1 al Centrului eparhial 

-Pe 8 octombrie, între orele 19.00-20.30 are loc pelerinajul ,,Calea Sfinţilor”, o procesiune pe străzile Iașului cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. 

-În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane 

de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii. 

-Pe 15 octombrie la ora 23.00, moaștele sunt introduse în catedrală 

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul aduse la Iași

Pe 11 octombrie vor fi aduse la Iași moaștele Sfântului Andrei Criteanul de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori, Creta. Acestea vor ajunge la catedrala mitropolitană din Iași la ora 19.00 și vor fi depuse lângă racla de argint cu moaștele Sfintei Parascheva.

Rugăciunea către Sfânta Parascheva 

Conform doxologia.ro, există o rugăciune către Sfânta Parascheva, care face minuni 

„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești. 

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat. 

Cheamă și pe Duhul Sfânt - izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune. 

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net