Singurul animal din lume care are 2 organe sexuale. Românii îl întâlnesc la orice pas și îl consideră banal

Există multe lucruri bizare în natură, de la specii care trăiesc după ce suferă răni aparent letale, la animale cu o rezistență mult mai crescută la radiații, sau chiar temperaturi pe care omul nu le-ar putea suporta. Planeta noastră este plină de cele mai unice și interesante forme de viață, însă unele dintre acestea parcă se despart chiar și de cele mai elementare trasee ale evoluției! Acesta este cazul melcului, care are 2 organe sexuale!

Majoritatea speciilor de melci sunt hermafrodiți / foto: Pixabay
Majoritatea speciilor de melci sunt hermafrodiți / foto: Pixabay

Indiferent cât de extraordinare ar fi abilitățile naturale ale unor specii, poate chiar în unele cazuri le putem considera deja bizare, noi oamenii am fi scuzați dacă am avea impresia că până și în acele situații, unele „piese” elementare persistă. Ne putem gândi că până și cel mai bizar animal va avea nevoie de apă, sau oxigen. Iar în cazul perpetuării speciei, ne putem gândi că orice specie care și-a adaptat forme complicate de înmulțire a „picat”, demult, testul selecției naturale. Însă, adevărul este că până și componentele cele mai elementare ale vieții pe Pământ au excepții. Iar în cazul reproducerii, această excepție sunt melcii.

Melcii pe care îi știm cu toții, o prezență cu siguranță banală de fiecare dată când ne apar în cale, sunt de fapt printre cele mai interesante specii din natură, având organe sexuale atât feminine, cât și masculine! Aceștia fac parte din clasa Gastropodelor, la rândul lor numărându-se printre moluște. Poate că știm și noi câteva informații generale despre melci, cum ar fi că nu au coloană vertebrală, se hrănesc cu frunze, rădăcini de copac, sau chiar fructe și ciuperci! Însă, știați că aceștia sunt hermafrodiți?

Unii melci se pot reproduce fără partener!

Majoritatea speciilor de melci sunt hermafrodiți: corpul lor are, în mod natural, atât sistemul reproducător feminin, cât și cel masculin. În natură, melcii vor simți mirosul unui potențial partener, în cele din urmă luându-i urma după secreția de mucus lăsată. Odată ce melcii se întâlnesc, aceștia pot petrece ore întregi într-un proces prin care învață unul despre celălalt, prin miros, cât și prin contactul corpului.

Cât despre reproducerea în sine, putem spune că este o chestiune de întâmplare care dintre ei preia rolul de femelă. Aceștia se folosesc de un organ numit „săgeată de dragoste” pentru a injecta hormoni în partener care să ajute la fertilizare. Doar apoi are loc împerecherea propriu zisă. Cel mai interesant este că ambii melci se vor fertiliza reciproc în cadrul acestui proces.

Însă pentru unele specii de melc lucrurile sunt chiar mai interesante! Există și melci, în mediul acvatic, care se pot reproduce complet asexuat, adică fără să aibă nevoie de niciun partener!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net