Straniul fenomen al caselor-fantomă. De ce au rămas goale peste 8 milioane de locuințe din Japonia

În zona rurală japoneză, casele se vând la prețuri extrem de mici, pentru că guvernul local vrea să umple clădirile goale, iar populația este în scădere. Studiile arată că sunt nu mai puțin de 8,5 milioane de akiya, adică de case abandonate, în Japonia. Pentru cei care își doresc să fie proprietari de locuință în străinătate, aceasta este ocazia perfectă să cumpere teren pe bani puțini, scrie adevărul.ro. 

Cât te costă o casă în Japonia Foto: Pixabay.com
Cât te costă o casă în Japonia Foto: Pixabay.com

Prognoză sumbră privind natalitatea

Natalitatea în scădere dramatică duce la o prognoză sumbră: în 2030, aproximativ o treime din casele ţării vor fi nelocuite. Populaţia la nivelul întregii ţării va ajunge de la 127 de milioane, în prezent, la 88 de milioane în 2065. Iar în 2040, aproximativ 900 de oraşe şi sate de pe întreg teritoriul ţării nu vor mai exista din cauza depopulării. Guvernul nipon a demarat programe prin care casele goale sunt disponibile la preţuri modice sau chiar gratis pentru a încuraja repopularea zonelor afectate.

Fenomenul "akiya" din Japonia a creat "orașe fantomă"

Fenomenul "akiya" din Japonia, case rurale abandonate, a creat "orașe fantomă" din cauza migrației constante a populației către orașe. Guvernul japonez se confruntă cu dificultăți în gestionarea acestor case, deoarece legile privind drepturile de proprietate fac intervenția guvernului dificilă. Pentru unii străini, renovarea unei akiya este foarte accesibilă.

Casele se vând cu 23.000 de dolari 

În Japonia, sunt peste 8 milioane de case din zona rurală care așteaptă noi proprietari. Sunt zone întregi unde casele se vând cu echivalentul a aproximativ 23.000 de dolari, potrivit Business Insider. Institutul de Cercetare Nomura evaluează numărul caselor akiya (n.r. abandonate) la aproape 11 milioane. De asemenea, transmite o concluzie îngrijorătoare: numărul caselor părăsite ar putea depăși 30% din totalul locuințelor din Japonia până în 2033.

Casele reprezintă o oportunitate

Pentru mulți străini care caută să schimbe peisajul, aceste case reprezintă o oportunitate. Unii au transformat casele în afaceri și le închiriază la turiști străini pe termen scurt. Multe case au rămas fără proprietar pentru că populația Japoniei a migrat în mod constant către marile orașe. Acest fenomen are loc de câteva decenii.

Casele au rămas abandonate întrucât japonezii preferă construcțiile noi în locul locuințelor de ocazie. Siguranța structurală este, de asemenea, o preocupare majoră: multe akiya au fost construite înainte de o modificare a Legii privind standardele de construcție din 1981, care a impus o mai bună rezistență la cutremure. În cele din urmă, cei mai mulți tineri pur și simplu nu doresc să locuiască la țară.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net