Țara unde românii cumpără case ieftine. Prețul este de 10 ori mai mic ca la noi

Ultima actualizare:

Click! îți spune care este țara unde românii cumpără case ieftine. Prețul este de 10 ori mai mic ca la noi. Acest trend a căpătat repede viteză în timpul pandemiei.

Țara unde românii cumpără case ieftine
Țara unde românii cumpără case ieftine

În anul 2021, sute de români, în principal din Arad și Timișoara, au devenit proprietari în Ungaria. Aceștia au găsit case la prețuri între 5000 și 10.000 de euro, cu teren și ultilități.

Această „migrație” are, însă, rădăcini mai vechi. Totul a început în 2007, atunci când România a intrat în UE. În condițiile în care o casă în România este aproape imposibil de achiziționat din cauza prețurilor foarte ridicate, arădenii şi-au îndreptat atenţia spre casele din localităţile ungare de la frontieră cu România imediat după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

Oraşul Bătania, aflat la doar şase kilometri de granița română, a fost un punct de interes. Aici, prețurile porneau de la 2.500 de euro. Anii au trecut, dar și în prezent se găsesc case cu preţuri pornind de la aproximativ 10.000 de euro, scrie Agerpres.

„Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro”

Cele mai multe case sunt în stare foarte bună. Proprietarii le-au abandonat și s-au mutat în alte zone din Ungaria pentru locuri de muncă. 

„Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră - n.r.). Este în centrul localităţii, are 100 metri pătraţi utili, trei camere şi 4.000 de metri pătraţi de teren. În momentul de faţă, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variaşu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră - n.r.), cu trei camere, utilităţi complete şi teren de 1.500 metri pătraţi”, a declarat pentru Bogdan Holocan, agent imobiliar în zona Banatului, potrivit Agerpres, citat de digi24.

Un alt exemplu de casă ieftină disponibilă costă doar de patru ori mai puțin decât în Arad, transmite un agent imobiliar.

„O astfel de casă costă cel puţin 25.000 euro în mediul rural din judeţul Arad, iar dacă e în municipiul Arad costă cel puţin 100.000 euro. Sigur, în estul Ungariei se găsesc şi case mai scumpe, dar acelea sunt amenajate lux.

Avem în Bătania, chiar în centrul oraşului, o casă istorică pentru care proprietarul cere 60.000 de euro, cu suprafaţa locuibilă de 100 de metri pătraţi, garaj sub imobil, teren de 1.500 de metri pătraţi", spune agentul imobiliar din Arad.

S-a mutat în timpul pandemiei! „Stăteam în chirie în Arad şi plăteam 400 de euro pe lună”

O femeie din Arat a decis să se mute în Ungaria în timpul pandemiei de COVID-19, când a început să lucreze de acasă.

„Stăteam în chirie în Arad şi plăteam 400 de euro pe lună. Am căutat să cumpărăm un apartament cu două camere, dar în Arad au ajuns să coste 80.000 de euro şi nu ne-am permis, mai ales că acum sunt condiţii de creditare dificile, aşa că am decis să ne mutăm în Bătania, unde am luat o casă mare cu 30.000 de euro.

Suntem la 25 de minute de mers cu maşina de Arad (circa 26 kilometri - n.r.), dar nu e nevoie să călătoresc decât de două ori pe săptămână. Aici există şcoală şi grădiniţă românească, oraşul este drăguţ şi mă simt ca acasă, pentru că sunt foarte mulţi români. Am şi prieteni care stau aici de ani de zile şi ei m-au influenţat în luarea deciziei", a declarat Monica Iuhasz.

Românii care vor să muncească în țară, dar au ales să devină proprietari în Ungaria fac aproximativ o oră și jumătate pe drum, grație rețelei de autostrăzi de care dispune Ungaria.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net