Supraviețuirea în fața unei catastrofe. Cum au înfruntat oamenii una dintre cele mai puternice erupții vulcanice din istorie

Ultima actualizare:

Cu aproximativ 74.000 de ani în urmă, Pământul a fost martorul unei erupții vulcanice devastatoare, când supervulcanul Toba din Sumatra a erupt într-un mod violent, provocând schimbări climatice masive și amenințând să ducă la dispariția speciei umane. Cu toate acestea, descoperirile recente din nord-vestul Etiopiei sugerează că oamenii au supraviețuit și chiar au găsit modalități ingenioase de a se adapta la noile condiții de mediu create de erupția cataclismică.

Erupție vulcan. Foto: arhiva.
Erupție vulcan. Foto: arhiva.

Cum au răspuns oamenii la erupția supervulcanului Toba

Situl arheologic Shinfa-Metema 1 din nord-vestul Etiopiei a oferit cercetătorilor o perspectivă fascinantă asupra modului în care oamenii au răspuns la erupția supervulcanului Toba. Descoperirile recente au arătat că oamenii au continuat să trăiască acolo atât înainte, cât și după erupție, contrar a ceea ce se credea anterior.

Fragmentele microscopice de sticlă vulcanică găsite împreună cu unelte și rămășițe umane au demonstrat că locuitorii din Shinfa-Metema 1 au supraviețuit și s-au adaptat la condițiile aride care au urmat erupției vulcanice. Un aspect interesant al adaptării lor este creșterea consumului de pește, de peste 4 ori mai mare decât înainte de erupția Toba.

Credem că motivul pentru acest lucru este faptul că Toba a creat mai multă ariditate, ceea ce înseamnă că va fi un sezon umed mai scurt și, deci, un sezon arid mai lung”, explică John Kappelman, profesor de antropologie și știință geologică de la Universitatea din Texas. Cu scăderea nivelului apelor și uscarea râurilor, peștii au devenit o sursă de hrană tot mai accesibilă pentru comunitatea locală.

„Coridorul albastru”, traseu de migrație folosit de strămoși pentru a părăsi Africa

Aceste descoperiri au condus la ipoteza unui „coridor albastru”, un traseu de migrație folosit de strămoșii noștri pentru a părăsi Africa atunci când resursele de hrană din regiunea lor s-au epuizat. Această teorie contrazice modelele anterioare care sugerează că migrația umanității din Africa a urmat „coridorul verde” în timpul perioadelor umede.

Acest studiu demonstrează capacitatea mare de adaptare a populațiilor de Homo sapiens la orice tip de mediu, indiferent dacă era foarte umed sau foarte arid, inclusiv în timpul evenimentelor catastrofice precum super-explozia vulcanului Toba”, explică Ludovic Slimak, cercetător al Centrului Național Francez pentru Cercetare Științifică și Universității din Toulouse.

Descoperirile ulterioare, cum ar fi rămășițele de obiecte triunghiulare care ar putea fi cele mai vechi dovezi ale folosirii arcului cu săgeți pentru vânătoare, susțin această idee a adaptării ingenioase și a evoluției umane în fața provocărilor. Astfel, povestea supraviețuirii oamenilor în fața unei catastrofe de proporții gigantice rămâne una fascinantă și plină de învățăminte pentru umanitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net