Țara în care anul are 13 luni. În ce an trăiesc locuitorii de aici și care este motivul acestui fenomen unic

Ultima actualizare:

În inima Africii Orientale, Etiopia se distinge nu doar prin peisajele sale variate și istoria bogată, ci și prin unicitatea calendarului său. Aici, anul nu este alcătuit din cele obișnuite 12 luni, ci dintr-un impresionant total de 13 luni, un fenomen care adaugă o notă de mister și distincție în cultura și viața cotidiană a locuitorilor.

Lalibela, Etiopia. Foto: arhiva.
Lalibela, Etiopia. Foto: arhiva.

Calendarul Etiopian

Calendarul etiopian, cunoscut și sub denumirea de calendar Ge’ez, nu este doar o convenție temporală, ci o întruchipare a anului liturgic pentru comunitățile creștine etiopiene și eritreene. Acest calendar solar îmbină aspecte religioase și civile, fiind adoptat atât în context bisericesc, cât și civil, scriu cei de la iflscience.com.

Asemănător calendarului Bisericii Ortodoxe din Alexandria și Bisericii Catolice, calendarul etiopian adaugă o zi bisectă la fiecare patru ani, având în vedere nu doar aspectele astronomice, ci și cele liturgice.

Cum funcționează calendarul Etiopian

Principalele caracteristici ale calendarului etiopian includ:

Discrepanța cu calendarul Gregorian: Acest calendar diferă de calendarul gregorian cu aproximativ 7-8 ani, o diferență generată de un calcul alternativ al datei Bunei Vestiri.

Luni și zile Epagomenale: Calendarul etiopian este compus din 12 luni, fiecare având 30 de zile, plus o a treisprezecea lună formată din 5 sau 6 zile epagomenale. Aceste zile epagomenale sunt adăugate pentru a menține sincronizarea cu evenimentele liturgice.

Începutul anului: Anul etiopian începe în mod obișnuit pe 11 septembrie în calendarul gregorian, dar în anii bisecți precedenți, începe pe 12 septembrie. Diferența de șapte până la opt ani între cele două calendare rezultă din ajustările specifice.

Anul nou în Etiopia: Kudus Yohannes și Enkutatash

Anul Nou etiopian este sărbătorit în mod tradițional pe 11 septembrie, sau pe 12 septembrie în anii bisecți. Cunoscut sub numele de Kudus Yohannes sau Enkutatash în limba amharică, această sărbătoare marchează începutul unui nou ciclu și este asociată cu un dar de bijuterii, reflectând bogăția și prospețimea noului an.

Pe lângă calendarul distinctiv, Etiopia fascinează prin diversitatea sa. De la vârfurile impunătoare ale Munților Simien la peisajele aride ale Depresiunii Danakil, țara oferă o călătorie prin contrasturi geografice uluitoare.

Monumentele antice, cum ar fi orașul-ruină Aksum și bisericile rupestre din Lalibela, aduc o amprentă unică a istoriei și culturii etiopiene. Aici, trecutul și prezentul se împletesc într-un peisaj vibrant de tradiții și diversitate etnică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
traian basescu
image png
Fontana di Trevi FOTO Shutterstock jpg
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net