Țara unde se trăiește cel mai mult! Majoritatea ajung până la 100 de ani. Secretul lor
Conform ultimelor date, Hong Kong a domnit întotdeauna în clasamentul mondial al longevității de la începutul anilor 2000, când a depășit Japonia. Însă recent rolurile s-au inversat. Acum Japonia are un număr mare de centenari, atingând un nivel record de 92.139 în 2023. În medie, există 73,4 centenari la 100.000 de persoane. Este, de asemenea, una dintre populațiile cu îmbătrânirea cea mai rapidă din lume, alături de Hong Kong. Okinawa, aflată în extremitatea sudică a Japoniei, și provincia Nuoro fac parte, de asemenea, din „zonele albastre ale lumii”, unde oamenii trăiesc mai mult decât media.
Țara unde se trăiește cel mai mult! Majoritatea ajung să trăiască până la 100 de ani
În 2023, femeile japoneze aveau cea mai mare speranță medie de viață din lume. Bărbații japonezi s-au clasat pe locul cinci, în scădere cu un loc față de locul patru din anul precedent, națiunea asiatică fiind devansată de Elveția, Suedia, Norvegia și Australia.
Dintre bărbații japonezi născuți în 2023, 75,3% sunt așteptați să trăiască până la vârsta de 75 de ani, 26% până la 90 de ani și 9,2% până la 95 de ani. Proporția femeilor japoneze care se așteaptă să trăiască până la vârsta de 75 de ani a ajuns la 87,9%, în timp ce cea a celor care vor trăi până la împlinirea vârstei de 90 și 95 de ani a fost de 50,1% și, respectiv, 25,5%.
În rândul celor născuți în 2023, se așteaptă ca 25,93% dintre bărbați și 19,09% dintre femei să moară de cancer. Conform ministerului, eradicarea completă a cancerului ca cauză de deces ar crește speranța medie de viață cu 3,16 ani pentru bărbații japonezi și cu 2,69 ani pentru femeile japoneze.
Secretul japonezilor pentru o viață lungă
Dieta lor este slabă și echilibrată, cu alimente de bază precum pește bogat în omega, orez, cereale integrale, tofu, soia, miso, alge marine și legume. Toate aceste alimente sunt sărace în grăsimi saturate și zaharuri și bogate în vitamine și minerale care reduc riscul de cancer și boli de inimă.
Dieta lor sănătoasă a dus la o rată impresionant de scăzută a obezității în Japonia, în timp ce alte țări se zbat sub greutatea dietelor proaste. Conform unui studiu publicat în BMJ, în 2020, cei care au urmat regimul alimentar recomandat de guvernul japonez au avut o rată a mortalității cu 15% mai mică decât cei care nu l-au urmat. Școlile japoneze respectă orientări dietetice sănătoase, cu prânzuri cu multe fructe și legume și foarte puțin zahăr rafinat. Învățarea unui regim alimentar echilibrat de la o vârstă fragedă îi pregătește pentru o sănătate bună pentru tot restul vieții lor.
Durata lungă de viață a japonezilor poate fi pusă, de asemenea, pe seama excelentei lor îngrijiri medicale. Sistemul de sănătate din Japonia este unul dintre cele mai bune din lume (clasat pe locul patru de Bloomberg Efficient Health Care).
În timp ce lucruri precum o asistență medicală bună și o dietă excelentă i-au ajutat pe japonezi să își mărească durata de viață, studiile sugerează că aceștia ar putea avea un avantaj genetic.
Două gene specifice - ADN 5178 și genotipul ND2-237 Met - joacă un rol potențial în prelungirea vieții prin prevenirea apariției unor boli. ADN 5178 îi ajută pe oameni să reziste bolilor apărute la vârsta adultă, cum ar fi diabetul de tip 2, accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. Genotipul ND2-237Met contribuie, de asemenea, la rezistența la bolile cerebrovasculare și cardiovasculare. Japonezii au mai multe șanse de a avea aceste gene, deși este vorba tot de o tragere la sorți. Unele persoane vor primi mai multe gene de „longevitate” decât altele.