Testul IQ pe care îl rezolvă doar cei cu o minte sclipitoare. Mută 3 bețe de chibrit pentru a forma 4 pătrate

Testul de inteligență de azi este cu bețe de chibrit și reprezintă o provocare matematică pentru creier. Cei care dau răspunsul rapid au un IQ peste medie. Rezolvarea puzzle-urilor, în general, este distractivă și interesantă, iar atunci când rezolvi puzzle-uri cu chibrituri, toate abilitățile tale mentale și abilitățile logice de rezolvare a problemelor sunt testate.

Testează-ți gândirea
Testează-ți gândirea

Puzzle-ul cu 5 pătrate chibrit

Trebuie să mutați 3 chibrituri pentru a face 4 pătrate în figurina puzzle cu 5 chibrituri pătrate, fără niciun bețișor agățat. În câte moduri poți să o faci? Timpul total recomandat este de 10 minute.

image

Rezolvare: Mută 3 chibrituri pentru a face 4 pătrate din 5 pătrate 

Vom adopta o abordare complet analitică pentru a ajunge la concluzii bazate pe conceptele de bază ale puzzle-ului cu chibrituri și raționamentul deductiv. La primul pas, trebuie să numărați întotdeauna numărul total de bețe. Este 16 pentru această configurație. Aceste bețe formează 5 pătrate. Câte bețe sunt necesare pentru a forma un SINGUR pătrat? Este 4. Deci pentru a forma 5 pătrate s-ar fi folosit 20 de bețe  - 4 mai multe decât cele 16 bețe pe care le avem.

Cum s-ar fi putut forma 5 pătrate chiar și cu un număr de bețe cu 4 mai mic decât numărul necesar pentru a forma 5 pătrate? Aici intervine conceptul cheie în rezolvarea puzzle-urilor cu chibrituri - conceptul de bețe comune între două forme de unități adiacente.

În problema noastră, forma unității este un pătrat. Într-un alt puzzle, figura ar putea cuprinde triunghiuri echilaterale. Pot exista multe variante. Dar adevărul rămâne, „fiecare bețișor comun între două forme unitare reduce numărul de bețișoare necesare pentru a forma o figură cu cele două forme independente una de cealaltă - cu UNUL".

 Cum rezolvi mai departe 

Cele 4 bețe comune din figura puzzle au redus necesarul de 20 de bețe pentru a forma 5 pătrate independente la 20−4=16 bețe. Acum uită-te din nou la cifra noastră de 5 pătrate - de data aceasta am etichetat pătratele A, B, C, D și E, astfel încât să ne putem referi la un anumit pătrat.

image

Ai exact 16 bețe, numărul maxim necesar pentru a forma 4 pătrate independente. 4 bețe comune au redus necesarul maxim pentru 5 pătrate de la 20 la 16. Treaba noastră este, în mod clar, să eliminați toate cele 4 bețe comune și formați 4 pătrate independente mutând doar 3 bețe. În acest al doilea pas, ați înțeles precis și clar ce trebuie să faceți pentru a rezolva puzzle-ul.

Rezolvare prin analiza figurii puzzle 

Figura cu probleme de 5 pătrate este acum prezentată mai jos cu 4 bețe comune bifate și numerotate de la 1 la 4. Încă trei bețe sunt, de asemenea, numerotate.

image

Pătratul central C are fiecare dintre cele 4 laturi ca un băț comun. În soluție, nu trebuie să existe un stick comun. Prima concluzie sigură la care poți ajunge este atunci, în soluție, nu poți avea acest pătrat C — trebuie să-l distrugi în mișcarea a 3 bețe —, de asemenea, distrugând 2 pătrate și creând 1 pătrat nou.

Acesta este modelul cheie și identificarea acțiunilor care trebuie făcute. S-ar putea să vă întrebați - de ce distrugeți 2 pătrate? Răspunsul este simplu – trebuie să distrugi pătratul C prin mișcarea oricăruia dintre bețele laterale ale acestuia. Să presupunem că mutați stick-ul vertical drept 4 în pătratul C. Ce se întâmplă? Nu numai pătratul C este distrus, dar și pătratul D este distrus. Este firesc. Deoarece fiecare stick lateral al pătratului C este un stick comun pentru două pătrate, de îndată ce mutați unul dintre aceste 4 bețe comune, două pătrate dispar.

Rezolvarea mai departe

Prin mișcarea stick-ului lateral vertical drept 4 din pătratul C ați făcut 3 bețe din pătratul D-beți numerotate 5, 6 și 7 libere să se miște. Din aceste 3 bastoane gratuite, puteți muta doar două și folosind acestea două cu primul mutat trebuie să formați noul al patrulea pătrat. Aceasta este a doua concluzie sigură. Pe care două ai muta acum și pe care ai păstra neatins? Ai o singură alegere. Trebuie să păstrați stick-ul vertical drept al pătratului D—stick 6 neatins. Aceasta este a treia concluzie sigură. Sarcina ta: Verificați adevărul acestei a treia concluzii și găsiți motivele din spatele ei.

image

Bețișoarele colorate roșu, albastru și verde ale pătratului D acum dispărut sunt mutate pentru a forma al patrulea pătrat NOU cu a patra latură ca baston 6 neatins în starea anterioară. Deloc greu. Nu-i aşa? Ideea este - soluția nu este cel mai important lucru - mai important este modul în care ajungeți la soluție, raționamentul, concluziile și acțiunile.Bine, aceasta este o soluție a puzzle-ului.

Putem forma 4 pătrate din cifra a 5 pătrate în orice alt mod unic prin mișcarea a trei bețe?

Deoarece acum cunoașteți bine diverse aspecte ale figurii puzzle, veți putea imediat să identificați încă trei soluții posibile în care bastoanele numerotate anterioare 1, 2 sau 3 sunt mutate mai întâi. Noile pătrate ar trebui să fie formate pe un singur baston neatins al pătratului E, B și, respectiv, A.

O posibilă soluție în care noul al 4-lea pătrat este format pe partea verticală neatinsă a pătratului B anterior este prezentată mai jos. În această configurație, pătratele A, D și E nu sunt atinse.

image

Este o soluție nouă? Gândește-te. Dacă răsturnați prima cifră cu soluție pe orizontală cu 180 de grade, veți obține această cifră. Această soluție nu este atunci o soluție UNICĂ la rotație. Pentru a obține celelalte două cifre posibile de soluție, trebuie să rotiți prima soluție cu 90 de grade, în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic. Există o singură soluție unică pentru puzzle.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net