Tot ce trebuie să ştii despre detectoarele de gaze

Ultima actualizare:

    Elena Enciu (63 de ani)  se simte mai în  siguranţă cu senzorul  din bucătărie, dar e  nemulţumită că trebuie  să-l scoată din priză  când găteşte
Elena Enciu (63 de ani) se simte mai în siguranţă cu senzorul din bucătărie, dar e nemulţumită că trebuie să-l scoată din priză când găteşte

După tragedia de la “Colectiv”, autorităţile au luat măsuri suplimentare pentru înlăturarea efectelor devastatoare ale scurgerilor de gaze din casele românilor. Consumatorii casnici sunt obligaţi să-şi monteze detectoare şi echipamente care opresc alimentarea cu gaze naturale în caz de pericol. Dar iată ce hibe au aparatele!

Detectoarele de gaze sunt obligatorii încă din 2008, în cazul încăperilor închise cu geamuri securizate ori termopan, însă nimeni nu a verificat dacă românii au respectat legislaţia. Nici acum autorităţile nu fac controale, însă furnizorii de gaze au primit atribuţii să refuze alimentarea în cazul în care locatarii nu-şi montează detectoare. „Am stat două luni fără gaze. În zona noastră a fost o avarie în reţea. A venit echipa, a remediat, însă ne-au spus că nu ne dau drumul la gaze până nu cumpărăm detectoare din astea. Toţi am fost de acord, mai puţin doi locatari. Din această cauză ne-au ţinut fără gaze până când ne-am pus toţi senzori”, ne spune Virgil Domneanu, un bucureştean de 59 de ani. El locuieşte într-un bloc cu contor comun şi, din această cauză, toţi locatarii au avut de suferit din pricina vecinilor refractari. În blocurile care au contoare la nivel de apartament, furnizorul poate relua alimentarea acolo unde aceste echipamente au fost instalate. 

«Începea să ţiuie şi când găteam»

Elena Rotaru (60 de ani), care are detector în bucătărie de două luni, a fost chinuită rău de tot de noul colocatar. „Începea să ţiuie şi când găteam. Femeia pe care o chem adesea să mă ajute la curăţenie s-a speriat de era să cadă de pe scaun când a început să urle ca nebunul. N-a făcut decât să dea cu spray pentru praf pe lângă el. Mi l-au schimbat, că piuia în fiecare zi”, ne spune femeia. Contactaţi de Click!, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spun că detectoarele cu pricina sunt de calitate slabă şi că doar cele de calitate superioară recunosc exclusiv scurgerile de gaze. Însă aceştia sunt contrazişi pe faţă de cei care montează astfel de echipamente. „Din păcate, aceste aparate nu fac diferenţa între gaze naturale, aburi de alcool sau alţi combustibili gazoşi. Tot ce poţi face e să-l scoţi din priză cât timp găteşti”, ne-a spus Daniela Bălan, reprezentantul unei firme de profil.

Unde şi cum se montează 

Detectoarele de gaze sunt obligatorii în spaţiile dotate cu aparate consumatoare de combustibili gazoşi (aragaz, centrală de apartament) şi care sunt închise cu geamuri mai groase de 4 mm sau de tip securizat ori termopan. În încăperile care nu au geamuri nu se pun detectoare, însă nici aparate consumatoare de gaze. Detectoarele sunt însoţite de o electrovalvă (sau electroventil), care se montează pe conducta de alimentare cu gaze. „În cazul unei scurgeri de gaz, detectorul transmite un impuls electronic către electrovalvă, care întrerupe alimentarea”, ne spun reprezentanţii ANRE. Conform firmelor de profil, detectorul se amplasează la 30 cm de tavan (în jos) sau la circa 150 cm distanţă (în sus şi stânga - dreapta) de aparatul alimentat cu gaz. Aceste echipamente sunt obligatorii în orice casă în cazul în care, în urma reviziei sau verificării tehnice, furnizorul de gaze stabileşte că instalaţia de gaze nu mai funcţionează în condiţii de siguranţă (de exemplu, în urma unei avarii). 

Cât costă

Cele mai multe firme de montat senzori de gaz cer cam 400 de lei pentru un singur echipament. Preţul poate scădea până pe la 300 de lei, în cazul unei comenzi mai mari din partea asociaţiei de proprietari. Plata se face, de regulă, în două tranşe. O parte din bani - sub formă de avans, iar restul banilor – la montare. Echipamentele nu ţin o veşnicie, aşa că ele trebuie schimbate la un interval de câţiva ani (de la 2 la 5 ani, depinde de marcă). Deci, după expirarea termenului de folosire, trebuie să dai alţi bani.

Cum eviţi o explozie

Pentru ca instalaţiile de gaze să fie în parametri, dar şi pentru evitarea accidentelor, specialiştii ANRE recomandă să urmezi câteva instrucţiuni.

  • Aeriseşte permanent încăperile în care funcţionează aparate consumatoare de gaz
  • Controlează tirajul (circulaţia aerului) coşului de evacuare a gazelor de ardere (conducta de evacuare a centralei de apartament). În cazul în care nu există tiraj, nu aprindeţi focul decât după efectuarea unor lucrări de curăţare a coşului/sobei.
  • Aprinde focul (la aragaz, cuptor sau sobă) cu aprinzătoare speciale, nu cu chibrituri sau hârtie.
  • În cazul aparatelor consumatoare de gaz care au racord flexibil, închiderea se face prin acţionarea robinetului de siguranţă, situat înaintea racordului flexibil. După stingerea flăcării, poţi închide şi robinetul de manevră.
  • Nu lăsa focul nesupravegheat, dacă ai aparate neautomatizate.
  • Nu modifica instalaţia de gaze fără aprobări legale şi prin intermediul unor persoane neautorizate.
  • Nu dormi în încăperi încălzite de aparate cu combustibili gazoşi nelegate la un coş de fum (aragazul, spre exemplu).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net